Живот преточен у поезију

Наша песникиња Весна Јаковљевић која живи у Лонгарону, недалеко од Белуна, у региону Венето, на северу Италије, опробала се као талентована песникиња опусом од неколико објављених збирки песама, као и романом "Анђеоско лице", а тренутно се такмичи на интернационалном песничком маратону "Mili dueli” на друштвеним мрежама.

Весна је заслужено ушла у финале својом песмом "Мисао је тихи убица". Песма говори како је мисао опасна, али истовремено и упорна: "Ноћ је требала да је потопи/ тежином мрака и црнила, /док она лукаво канџама гребе/да допре до мог срца и била”.

Песникиња инспирацију црпи из свакодневног живота, а мање лепа дешавања, чинилац свачијег живота, ојачала су је. Али, њена права потпора су њени синови.

Рођена је 20. фебруара 1971. у Смедереву. Пре 28 година напустила је родни град, и сада живи и ради у Италији, у Лонгарону. У домовину одлази често, јер је тамо чекају гробови њених најмилијих, а носталгија је друго име њене судбине. Чежња за својом родном грудом, као и све недаће које су је снашле, преточила је у стихове и прозу.

Објављене су јој три књиге поезије и роман: "Крзно вука” 2022- збирка поезије; "Гром" 2023. проширено издање - књига поезије; "Анђеоско лице”- роман 2023; "Племенито срце” 2023 - збирка поезије.

Веснино стваралаштво није остало незапажено у отаџбини, напротив, награђена је на више књижевних фестивала: добитница је Златне значке на међународном такмичењу за поезију у Словенији од Европске академије српских знаности и уметности за најлепшу песму године. Многобројне песме заступљене су јој у заједничким зборницима (похвала поезије Србије за квалитет песме 2023. год., песма „Љубав и вино“). Весна је заступљена у антологији удружења Златно перо – Књажевац на 14. међународном конкурсу и добила диплому за песму „Мона Лиза“.

На италијанском интернационалном конкурсу за поезију Il Tirbutino њена песма је похваљена и заступљена је у антологији са песмом „Кортина“. Удружење књижевника "Стојан Живадиновић“ из Соко Бање доделило јој је похвалницу за песму “Ждрал“. Заступљена је у часопису "Мајдан“ из Пожаревца песмом, а својим дружењем и доприносом на савршено организованом и веома значајном фестивалу „Орфеј на Дунаву“ истакла је своју солидарност и подршку према другим учесницима, песницима из других земаља. Прошлог октобра на сајму књига у Београду Весна је промовисала своје књиге.

"Имајући велику подршку писаца, колега и уредника часописа за културу и науку “Мајдан" Славице Пејовић, као и издавачке куће из Пожаревца „Српске куће“ Братислава Голића Бате, у октобру сам на сајму књига у Београду представила своја дела, збирке песама и роман; први пут сам се представила широј публици одрживши промоцију, у сали „Јован Јовановић Змај", истиче наша саговорница.

Тренутно је и на такмичењу интернационалног конкурса песника из целог света Mili dueli, чији је организатор Нермин Делић из из Јајца (БиХ). Ова манифестација је позната у свету друштвених мрежа, на Фејсбуку, јер се кроз песму шири љубав и порука за мир, а самим тим, конкурс је успео да годинама прошири и окупи песнике из целог света. Конкурс траје скоро годину дана по принципу смањивања песника који улазе у све ужи и ужи круг, а путем остварених поена од стане жирија и публике из круга у круг бирају најбоље песме.

"У последњем петом кругу постигла сам резултат, успевши да од пријављених 711 аутора из 113 земаља својом поезијом уђем у најужи круг од 50 песника представљајући Србију. Првенствено, у свом животу најбољу и најуспешнију улогу имам као мајка три сина: Давида, Луке и Дарија који су мој стуб и ослонац, а истовремено и ветар у леђа за сваки мој корак напред. Поезија је постала кључни део мене и мојег окружења. Једноставно поезија је моје друго ја", истиче песникиња Весна Јаковљевић.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара