Завршен Фестивал младих у Русији

Руска Федерација је ове године била самостални домаћин реномираног и највећег Светског Фестивала младих „World Youth Festival 2024“ на југу Русије, тачније у олимпијској престоници Сочију који дуги низ година окупља представнике земаља из целог света. Званичан део фестивала је трајао од 1. до 8. марта, а потом су неки од учесника који су обележили отварање фестивала, на позив градова Руске Федерације, наставили путовање у оквиру промоције земље из које долазе и неговања односа са представницима руских институција.

Овогодишњи представник из Србије, Никола Радановић, иначе менаџер у медијима и уредник у издавачкој кући „Обележја+“ који је на најбољи могући начин повезао две братске земље, тврди да му је ово искуство променило живот и да је успео да Републику Србију уједини са бројним земљама широм света.

„Светски Фестивал младих је засигурно ове године окупио најбоље представнике из целог света. Међу њима су били званичници, младе дипломате, стручњаци из области међународних односа, научници, оснивачи бројних удружења, медијски и културни радници, лидери, уметници... Имао сам прилике да учествујем у дешавањима Републике Аргентине, Краљевине Мароко, Египта, Италије, Краснодарског краја, Санкт Петербурга, али и да подржим колективну иницијативу заједништва и очувања традиционалних вредности.

На пријему код политичара господина Лукаса Гарсије из Буенос Ајреса када сам упознао и секретара аргентинске Владе г. Алеха Боринија, разговарали смо о културној размени и подстицају више од 30 000 Срба који живе данас на територији Републике Аргентине. Иначе, Аргентина подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и не признаје независност Косова. Затим сам остварио изузетну сарадњу са Краљевином Мароко и Кинезима из ове земље, а потом од њих добио признање за постицај међународних односа.

Осећао сам се као код своје куће са браћом Русима у програмима Краснодарског краја, Каљининграда, Санкт Петербурга и др. Немогуће је речима пренети личне импресије и показану љубав према нама Србима. Уживао сам учећи од најбољих, али и професионално надограђујући себе. Верујем да су и они осетили колико их волимо и бодримо у овим тескобним тренуцима. Дефинитивно Русија преузима водећу улогу у неговању међународне сарадње младих без граница или баријере, превазилазећи поделу држава на било какав начин. Своје путовање настављам у Севастопољ на Криму и у Москву, када ћу бити у прилици да се обратим страним делегатима и Русима", изјавио је Никола Радановић.

Признање и награда Мароканско-кинеског савеза из Краљевине Мароко, уручени су Радановићу на свечаној церемонији доделе признања у Белгородској дворани, а испред националног Института централног комитета Савеза младих за подстицај међународних односа и изванредно пријатељство остварено на овом фестивалу, уз како пише, уважавање дугогодишњих односа Србије и Марока. У писму је истакнуто: Живело пријатељство наших земаља, живело пријатељство наше младости!

Свим учесницима и грађанима Русије, посебан утисак је оставила велика парада младих Млади са целе планете заједно која је послала поруку мира и љубави, а на којој су се куриозно ујединиле делегације из Републике Србије, Црне Горе и Републике Српске у једну колону као једна делегација под српским барјаком и са српским песмама.

Одлуком дирекције Фестивала и Екатерине Антонове, Николи Радановићу је уручено још једно признање за учествовање на фестивалу уз пропратне речи: "Ваш долазак у град светске омладине учинио је фестивал највећим и најупечатљивијим омладинским догађајем године."

Последњи дан Фестивала су посетили највиши званичници Руске Федерације, високи функционери, министри, представници великих националних корпорација. Председник Руске Федерације Владимир Путин, министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров и директор департмана за информисање и штампу Министарства спољних послова Марија Захарова посветили су време гостима Фестивала без политичке баријере, слободно комуницирајући са омладином. Председник Руске Федерације је говорио о једнакости и правди, о традицијама породице и узајамне помоћи, о служењу отаџбини и одговорности за њену судбину.

Уверили смо се да је овај фестивал на најпријемчивији начин спојио све народе из 180 земаља. Да ли ће млади успети да мењају свет, учине га бољим и мирним местом за живот? Верујемо да снажна и хумана порука свих учесника да рата не буде, а било их је преко 25 000, када су се држали за руке, заиста отишла у свет и улила наду у боље сутра.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво