Тршић - право место за младе из дијаспоре

Министар без портфеља у Влади Србије задужен са координацију активности и мера у области односа са дијаспором, Ђорђе Милићевић посетио је данас општину Александровац, где је председницу Општине Јелену Пауновић упознао са пројектом организације тематских летњих кампова за децу из дијаспоре.

Министар Милићевић подсетио је да се протекле године из дијаспоре у Србију вратило 21.000 наших сународника што је довољан показатељ да је Србија данас јака и стабилна. Истакао је да је жеља држвног руководства да се што више наших људи трајно врати у матицу, наводи се у саопштењу Милићевићевог кабинета.

Управо у том циљу осмишљен је и пројекат летњих кампова по унутрашњости Србије који је усмерен ка трећој и четвртој генерацији наших исељеника.

"Циљ нам је да млади који живе ван Србије не упознају само Београд, већ и унутрашњост и кад упознају њене природне лепоте и културно-историјску баштину верујемо да ћемо их подстаћи да размишљају о Србији и да пожеле да једног дана живе у својој отаџбини", казао је Милићевић.

Навео је да су летњи кампови осмишљени прошле године, када је одржано 22 кампа у којима је боравило 5.000 младих. План је да ове године Србију кроз ове кампове посети најмање 10.000 малишана из целог света.

Министар је најавио и организовање инвестиционих конференција у дијаспори усмерених ка локалним самоуправама.

"Наша дијаспора располаже финансијским и људским капиталом и постоји велика жеља да своје послове прошире послове у Србији. Ми ћемо организовати инвестиционе конференције тако што ћемо окупити успешне привреднике, а наше општине ће представити своје потенцијале како би их заинтригирали да улажу у Србију", казао је министар Милићевић.

Председница Општине Александровац Јелена Пауновић захвалила је министру и истакла да ће сарадња са дијаспором значити много за развој те општине, као и да су у Жупи спремни да буду добри домаћини деци која ће доћи у летње кампове. Она је истакла и велике потенцијале жупског краја у области винског, верског и рекреативног туризма.

Састанку су присуствовали и председник Скупштине општине Милан Минић, заменик председника Општине Немања Прибаковић и помоћник задужен за економски развој Негован Ивановић, као и саветник у кабинету министра Ђорђе Чоловић, додаје се у саопштењу.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво