У Aмерици пронађена украдена биста српског научника - где се Тесла "скривао"?

Кливленд, Охајо: Завршено је дуго и мистериозно путовање, за 43 цм високу бронзану бисту Николе Тесле, од 2014. када је украдена са свог постоља из Српске културне баште у Кливленду, па до данас.

Бисту је својевремено урадио Метју Луис Ребровић, велики поштовалац лика и дела српског научника и поклонио је 2008. када је и основана Српска културна башта у Кливленду.

"Мој тата је умро само месец дана пре него што је биста украдена, а ми смо се шалили да ју је можда понео са собом", изјавио је син уметника, Лу Ребровић. Он је веровао да је биста доживела неку разумнију судбина. "Био сам убеђен да су је истопили и продали као бронзу. То се често догађа због потражње за сировинама."

Старији Ребровић је по занимању био хемичар, али је имао изразити дар за цртање и вајање. Његов син се сећа да је био фасциниран Николом Теслом, који је био пионир у многим областима, а најпознатији по наизменичној струји. Достигнућа српско-америчког проналазача била су му инспирација за стварање бронзане бисте коју је Ребровић урадио и поклонио Српској културној башти.

Без сумње, настала је права мистерија када је Теслина биста украдена у августу 2014. Али, мистерија где се биста сада налази разјашњена је сасвим случајно када је уметников син укуцао своје презиме у онлајн претраживач.

Присећа се: „Убацио сам презиме Ребровић и појавила се нека аукцијска кућа. Писало је: Бронзана биста човека, аутора М. Л. Ребровића. Одмах сам је препознао!“

Новинари News 5 су у четвртак (14. марта), први посетили Премијер аукциону галерију (Premier Auction Galleries), да би лично видели Теслину скулптуру. Власник галерије Џеси Метјуз рекао је да је биста пристигла у њихову продавницу прошлог лета и то са неког имања у Нешвилу, Тенеси.

"Често добијамо бронзане скулптуре, скоро свака кућа има неку бронзу. Дакле, прилично је уобичајено…", рекао је Метјуз.

Аукцијска кућа добија провизију за све што прода онлајн, а Метјуз је објаснио да често не зна порекло неког предмета када га добије.

"Једноставно нисам знао ко је он", рекао је о Теслиној бисти. „Мислио сам да је то Волт Дизни, а онда сам посумњао на Марк Твена.“

Власник галерије поред тога што не зна порекло предмета које продаје, има и приличан проблем у препознавању познатих личности, нарочито ако је могао помислити да је Тесла – Марк Твен. Такође, Метјуз није био упознат са причом о украденој бисти све док се неко из Српске културне баште није јавио у име Ребровића. Скинуо је статуу са листе, непосредно пре него што је званично стављена на аукцију.

Метјуз је изјавио америчким медијима да је нестрпљив да врати Теслину бисту на њено право место, али чека одобрење полиције Кливленда. Тамошњи детектив још увек истражује крађу.

Како је друга биста Николе Тесле, поклон Тесла научне фондације из Филаделфије (ТНФ), одавно заменила ону украдену 2014. представник Српске културне баште рекао је да планира да оригиналну статуу постави на неку другу локацију. То жели и породица Ребровић.

"Биста припада свима", рекао је син Ребровић, "моја сестра, брат и ја, слажемо се и волели бисмо да је у Кливленду, у парку, или у музеју или негде другде.“

 

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво