На церемонији у Њујорку подигнута застава Србије поводом Дана српског наслеђа

Поводом свечане церемоније подизања заставе Републике Србије, градоначелник Њујорка Ерик Адамс прогласио је 26. фебруар 2024. године Даном српског наслеђа.

У Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку поручују да Прокламација градоначелника Адамса која је издата тим поводом, представља израз дубоког поштовања српско-америчких односа и препознавања историјског доприноса српске заједнице укупном социјалном, економском и културном идентитету града Њујорка.
 
Церемонија је одржана у самом центру Њујорка – парку Болинг грин, месту значајних историјских дешавања за САД и град Њујорк. Ово је прво дешавање ове врсте у Њујорку у историји српско-америчких односа. Током церемоније, симболички су заједно подигнуте заставе Србије и САД уз интонирање химни две земље. Овом чину су присуствовали представници Града Њујорка, Српске православне цркве, дипломатског кора и српске дијаспоре.
 
У својој прокламацији, градоначелник Адамс је нагласио да су амерички Срби одувек имали значајну улогу у изградњи и напретку Њујорка. Исказао је уверење да ће наставити да пружају свој препознатљиви допринос просперитету овог града, као и што ближим односима Њујорка и САД са Србијом. У овом контексту изразио је поштовање за слободарску традицију земље, као и историјски снажно утемељене односе САД и Србије.
 
Генерални конзул Владимир Божовић је у свом говору истакао задовољство и понос због чињенице да је градоначелник Адамс, у знак признања Србије и српске заједнице у Њујорку, прогласио 26. фебруар Даном српског наслеђа. Указао је да су само две недеље раније, 15. фебруара, Србија и Срби широм света обележили годишњицу почетка српске револуције и усвајања Сретењског устава, првог Устава модерне српске државе. Указао је да су ови историјски датуми утврдили Србију као поносног члана заједнице слободних народа и непоколебљивог савезника свима који се залажу за слободу и људско достојанство.
 
Такође је истакао да су Срби кроз историју били део имигрантских таласа који су допирали до америчких обала. Од Ђорђа Шагића, познатог као Џорџ Фишер, хероја Тексашке револуције, Михаила Пупина, великог научника са Колумбија универзитета, Николе Тесле, легендарног глумца Младена Секуловића познатог као Карл Малден до Чарлса Симића, познатог америчког песника, српска заједница је оставила свој запажен траг у различитим поглављима историје Сједињених Држава и Њујорка. Посебно је истакао да церемонија представља дирљиву потврду дубоког поштовања градоначелника Адамса и његовог тима према српској застави и свим жртвама положеним у њену част. Исказао је дубоку захвалност на таквом гесту.
 
Само проглашење Дана српског наслеђа, 26. фебруар има додатну симболику с обзиром на то да истог дана СПЦ обележава Дан Светог Симеона или Стефана Немање, родоначелнике Свете лозе Немањића, династичке породице средњовековне српске државе. На крају је нагласио лични ентузијазам у погледу остваривања доприноса даљем развоју односа две земље и сарадње са градом Њујорком, изражавајући оптимизам у погледу испуњавања своје мисије с обзиром на уживање пуне подршке од стране председника Александра Вучића и Владе Србије.
 
Церемонију је водио Лазар Парошки, председник америчког огранка Организације српских студената у иностранству. Овај догађај су увеличали и представници КУД "Опанчићи" из Њујорка, извођењем традиционалних српских песама и игара.
 
Иначе, ове године је, поводом обележавања Сретења као националног дана Србије, по први пут након више од двадесет година, на згради Генералног конзулата Републике Србије на 45. улици у центру Менхетна, постављен јарбол са заставом Републике Србије.
среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво