Прослава Светог Саве у Грчкој

Сви Срби, ма где дисали, учили, волели, обитавају у храму који је Свети Сава на земљи сазидао. Вековима након напуштања земаљског царства нашег светитеља, темељ тог храма је и даље чврст, а зидови непољуљани. Његова купола саграђена је од наших испреплетених руку које једни другима пружамо, способни да праштамо, волимо, разумемо…

Ани, Милени, Љубици и Весни, наставницама Допунске школе на српском језику у Грчкој, у организацији Министарства просвете Републике Србије, дат је задатак да своје ђаке изведу на пут којим је Свети Сава ходио, учећи их колико је важно одржати веру, своју, познавати своје корене и волети род свој.

 Савиндан у Солуну

У Солуну је 28. јануара 2024. освећен и свечано отворен простор Српске допунске школе „Свети Сава”, при Канцеларији Манастира Хиландара у Солуну.

Нове просторије за наставу на српском језику су свечано отворене у присуству министра без портфеља задуженог за дијаспору Ђорђа Милићевића, архимандрита Методија, игумана Манастира Хиландар, конзула Србије у Солуну Јасмине Милачић и управника Канцеларије Манастира Хиландар у Солуну протојереја-ставрофора Александра Павловића.

Свечаност поводом отварања нових просторија и прославе Савиндана која је организована под покровитељством Манастира Хиландара, Републике Србије и Републике Грчке настављена је у хотелу „Македонија Палас”.

На свечаности су наступили ученици Српске допунске школе „Свети Сава” у Солуну, са својом наставницом Аном Џогановић, Културно уметничко друштво „Димитрије Котуровић” и Београдски мушки хор.

 Савиндан у Волосу

Као и свих претходних година, ђаци и родитељи Српске школе у централној Грчкој обележили су Савиндан окупивши се у цркви Свете Петке у Волосу 28.1.2024. на литургији где су учествовали у освештању и ломљењу славског колача који је направила учитељица Љубица Покрајац. Ђаци су отпевали Светосавску химну, а свештеник Александар Гачић је одржао беседу о Светом Сави уз речи подршке за Српску школу и ђаке који негују светосавски дух и ван матице Србије. Након тога, прослављена је слава према српским обичајима уз домаће пите и колаче које су маме умесиле, а ђаци су се највише обрадовали слатким пакетићима.

 

петак, 12. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво