Читај ми!

Истраживачки рад на роману открио где је сахрањена Пупинова ћерка

Истражујући за свој нови роман "Срећна српска Нова година" Марина Булатовић, новинар и писац из Канаде и дописник подсајта РТС Дијаспора, открила је многе непознате чињенице о нашим великанима, међу којима и где је сахрањена Пупинова ћерка.

Јунаци њеног новог романа су Никола Тесла, Михајло Идворски Пупин, Милена Павловић-Барили, Милева Марић-Ајнштајн и Милутин Миланковић.

"Ћерка нашег научника и професора на Универзитету Колумбија, Михајла Идворског Пупина коју је добио у браку са Катарином Саром Џексон, рођена је 1889, а преминула је у хотелској соби 31. јула 1962.

Од тада, па до данас, њен живот је обавијен велом тајне, а место где је сахрањена било је непознато. Мистерија! Многи Пупинови биографи наводили су различита места сахране, од тога да почива на Сиротињском гробљу у Њујорку, у Њу Џерзију… Али, Варвара је сахрањена на истом месту где се налази и гроб њених родитеља – на гробљу Вудлон. То ми је потврдила Сусан Олсен, директорка за подршку клијентима Вудлон гробља из Бронкса рекавши да поред Пупина и Катарине Саре ту почивању и Варвара Пупин Смит и њен (други) супруг Луис Г. Смит, од кога се развела после очеве смрти. На суду, током бракоразводне парнице, оптужила га је за екстремну љубомору и менталну суровост. Иако је Луис завршио факултет, био је правник и адвокат, имао је једну велику ману – коцкао се. Умро је 10 година пре Варваре, 9. јануара 1952. па га је она највероватније из сажаљења сахранила у породичној гробници јер је умро сиромашан и сам", каже на почетку разговора Марина.

Како Варвара ни у једном браку није имала своје потомство, на гробљу Вудлон нема њене надгобне плоче.

Њен отац Пупин, заљубио се у Катарину Сару, па се млади пар венчао у грчкој православној цркви у Лондону, крајем 1888. Наредне године, добили су ћерку Варвару, која је имала брата и сестру по мајци. Катарина Сара је била удовица када је упознала Пупина. О дечаку који је имао сâмо осам година и шестогодишњој девојчици које је довела са собом у брак, Пупин је бринуо с очинском љубављу.

Нажалост, када је кренула у основну школу, Варвара је остала без мајке која је изненада преминула. Варвара није имала срећно детињство, а ни младост.

У то време девојке из елитних кругова су тренирале тенис и јахање, па је и Варвара као богата и млада тренирала ове спортове. Рано се удала, а њен (први) муж који је био тренер у коњичком клубу на венчању узео је презиме Пупин, како би лакше напредовао у каријери.
Да игра судбине буде већа, на дан када је Пупин преминуо (12. марта), протојереј-ставрофор Ђокан Мајсторовић из Америке, држи помен Пупину и његовој супрузи Катарини Сари не слутећи, јер нема никаквог спомен обележја, да ту почива и њихова ћерка јединица.

Свештеник Ђокан је 18 година служио у цркви Св. Саве у Њујорку, а од 2016. парох је цркве Зачеће Св. Јована Крститеља, у Њу Џерзију. Он редовно одржава помен на Пупиновом гробу од 2006. и тада се ту окупи већи број Срба. Овом догађају увек присуствује и конзул Србије у Њујорку.

У марту 2024, отац Ђокан ће први пут служити помен и Варвари, тачно 62 године након њене смрти, а Срби ће моћи да положе цвеће на њен гроб.

"У светлу бројних шпекулација о Пупиновом приватном животу изузетно нас радује откриће Марине Булатовић, о тачној локацији гробног места Варваре Пупин, ћерке Михајла Пупина. Марина је аутор нове књиге "Срећна српска Нова година" у којој је Пупин један од јунака, па је са нама успоставила сарадњу око припреме материјала за књигу. Приметили смо њен велики ентузијазам и жељу да открије што више нових података о Пупину. Између свих открића, посебно се издваја откриће Варвариног гробног места. Радује нас Маринина жеља да се постави споменик Варвари, идентичан споменицима њених родитеља. Сматрамо да је ово изузетно важна ствар и бићемо на располагању да помогнемо колико је то у нашој могућности да се на гробљу у Бронксу подигне споменик Варвари", рекао је овим поводом Светислав Закић, директор Меморијалног центра Михајло Пупин из Идвора.

"Проучавајући грађу за нови роман о нашим великанима, Марина је застала над чињеницом да о ћерки јединици Михајла Пупина, који је неизмерно добра Србима учинио, нико од Срба није 'повео рачуна' било у (њеном) добру или злу, које по правилу сваки живот режира. С обзиром на то да је Варвара живела до 1962. Марина је била запрепашћена чињеницом да је Пупинова ћерка, иако даровита на оца, чак јој је признат и један патент, имала тескоба у животу и да је сахрањена на Сиротињском гробљу. Одавно осећам грижу савести и стид, због личног однос према Пупину, што нисам покушао комуникацију са Вавом јер сам рођен 1947. и био описмењен док је она још била жива. Веома ме је узнемирио Маринин подухват, да нађе и обележи њено гробно место", рекао је др Драгољуб Мартиновић, професор и писац великог броја књига о Пупину.

Јунаци Марининог новог романа смештени су у једну причу, па је питамо колико је то било тешко, али и да нам открије још нешто шта је сазнала о њима.

"Колико је лак или тежак овај подухват најбоље говори податак да већ две године радим на роману и још није готов. У жељи да избегнем пуко препричавање њихових живота, што је до сада урађено много пута, трагала сам са догађајима и људима који их повезују, иако се многи од мојих јунака нису познавали. Рецимо, Никола Тесла и Милева Марић се никада нису срели. Али, зато су се у стварном животу, дружили Милевин стриц Радован Марић и Теслин ујак Павле Паја Мандић. Милевин стриц је био аустријски официр и барон, носилац Таковског крста другог реда.

Теслин ујак-пуковник живео је у Мађарској. Једно време, Милевин стриц је био на служби у Будимпешти и ту је сваког јануара славио Светог Стефана, славу Марићевих и позивао колеге официре на вечеру. Међу гостима увек је био и Теслин ујак. Свет је заиста мали!" – открила нам је за крај разговора Марина Булатовић.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво