Читај ми!

Сусрети и разговори у Бечу - о Андрићу, са Баздуљем

У хладно и снежно зимско вече, 2. децембра ове године, у препуном простору бечког „Импакта“ Просвјетини „Сусрети и разговори“ били су посвећени изузетној теми - „Андрићев Беч“.

Гост трибине био је књижевник, новинар, критичар и публициста из Београда, Мухарем Баздуљ. Кроз „разговоре“ је водио проф. Срђан Мијалковић, потпредседник Просвјете.

Међу бројним посетиоцима било је много младих, студената, људи од пера и угледа, као и оних који ову трибину прате више од деценију. Програму је присуствовао и Њ.Е. Синиша Бенцун, амбасадор БиХ у Аустрији.

Председник друштва, Марко Сарић је на почетку поздравио присутне, захвалио Мухарему Баздуљу на доласку и најавио следеће пројекте – 14. децембра Поетски кабаре “Деца” посвећен Мики Антићу и Ђорђу Балашевићу у извођењу глумаца Просвјетиног Бечког театра младих, као и традиционални, 11. по реду Просвјетин, Српски новогодишњи концерт у Бечу, 13. Јануара 2024. где ће као главни гости наступити Етно група Траг из Републике Српске.

Мухарем Баздуљ је одржао надахнуто предавање о Иви Андрићу, његовим везама са Бечом и Аустријом, његовом животу, књижевном и дипломатском раду, са много занимљивих појединости, анегдота и података које се не могу лако наћи о нашем нобеловцу. Посебно занимљив био је широки контекст и историјски подтекст приче, од Андрићевих раних радова, преко „Младе Босне“, његове дипломатске каријере, па све његовог послератног успеха и добијања Нобелове награде.

Интеракција са публиком била је одлична, било је мого питања и коментара радозналих посетилаца, а по завршетку званичног дела програма дружење је настављено у лепој и пријатној атмосфери.

„Ми у Просвјети смо се често бавили делом Иве Андрића током протеклих година, а гости су нам били наши еминентни књижевници, историчари, стручњаци, па је и ово успешно вече са Мухаремом Баздуљем било у том тону. Андрић је за нашу литературу, али и наше друштво врло важан и ми ћемо и даље неговати културу сећања на његово дело и његове успехе. Одушевљен сам што је овако много добрих људи дошло вечерас, по оваквој вејавици и хладноћи, што показује да смо добро одабрали и тему и госта, али и да се наш рад и даље пажљиво прати,“ рекао је проф. Мијалковић, идејни творац и дугогодишњи носилац ове трибине.

Музички део вечери припао је октету „Либеро“ из Лесковца, који је само пар дана пре тога у организацији Просвјете имао запажен концерт у Бечу, па су распевани лесковчани својом изведбом поново одушевили Бечлије и госте Просвјете.

 

уторак, 27. фебруар 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво