Читај ми!

Изложба "Вук и Немци" у Дизелдорфу

Амбасадорка Србије у Немачкој Снежана Јанковић је у Кући универзитета у Диселдорфу свечано отворила изложбу „Вук и Немци", коју је Амбасада организовала у сарадњи са Вуковом задужбином из Београда и Универзитетом Хајнрих Хајне, у склопу обележавања два значајна јубилеја: 140. годишњице потписивања Трговинске и Конзуларне конвенције између Србије и Немачке и два века од боравка Вука Стефановића Караџића у Немачкој. 

На свечаном отварању у Кући универзитета, веома престижној локацији у центру града, присутнима су се обратили проф. др Петер Клајнебуде, декан Природно-математичког факултета Универзитета Хајнрих Хајне, амбасадорка Јанковић и проф. др Мина Ђурић, професор Филолошког факултета и коауторка изложбе.

Декан проф. др Клајнебуде је у свом говору изразио задовољство заједничком организацијом изложбе, која говори о богатим културно-историјским везама Србије и Немачке, о којима се у јавности недовољно зна.

Истакао је да су академске везе две земље јако важне и да његови сарадници, проф. др Штарк и др Живковић, имају одличну сарадњу са Универзитетом у Нишу. Захвалио је амбасадорки  Јанковић на иницијативи за заједничку организацију изложбе.

Пожелевши гостима добродошлицу, амбасадорка Јанковић је подвукла да изложба „Вук и Немци" сведочи о дугим и плодним културним и просветним везама између Србије и Немачке, које су оличене у кључним личностима наших двеју култура.

Централна тема изложбе је посета Вука Караџића Немачкој пре два века и његови контакти и сарадња са знаменитим личностима немачке културе, пре свих Гетеом, Шилером и браћом Грим, који су дали важан подстицај Вуковом раду на реформи српског језика.

Истовремено, ти контакти и сарадња одлучујуће су утицали на перцепцију српске и јужнословенске народне књижевности у Немачкој и Европи, али и у читавом свету.

Амбасадорка је указала да  овом изложбом прослављамо још један значајан јубилеј у српско-немачким билатералним односима - 140 година од потписивања Трговинске и Конзуларне конвенције и поклонила декану Клајнебудеу специјална издања поштанских маркица које је Пошта Србије издала овим значајним поводима.

Указала је да је ово шесто у низу приказивање изложбе „Вук и Немци" у Немачкој, која има свој живот и која је веома лепо примљена у значајним политичким, универзитетским и академским центрима. 

Проф. др Мина Ђурић, коаутор изложбе, је, представљајући детаљније њен садржај, говорила о значају и дометима боравка В. Караџића у Немачкој и његових сусрета са Гетеом, Шилером, браћом Грим, Ранкеом и другима, а након излагања је посетиоце провела кроз изложбу. 

Међу многобројним посетиоцима изложбе били су декан и продекан Природно-математичког факултета, бројни професори и студенти Универзитета Хајнрих Хајне, представници привредних кругова, СПЦ и наши грађани.

субота, 02. март 2024.
15° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво