Читај ми!

Срби и Мађари ће у школама учити о пријатељству два народа

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен са координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић говорио је на обележавању 30 година Самосталне српске школе у Будимпешти.

"Ова школа није само место где се преноси знање, већ и место које негује српски језик, културу и традицију међу младим нараштајима у Мађарској. Као Министар задужен за дијаспору, желим да потврдим подршку председника Републике Александра Вучића и Владе Републике Србије у очувању и развоју српских школа у иностранству. Желим да се захвалим и мађарској Влади на уложеним средствима и на пружању помоћи да се српска мањина очува на овим просторима исто онако као што Влада Србије пружа подршку мањинама у Србији, а посебно мађарској националној мањини у Војводини", рекао је министар Милићевић.

Он је посебно указао на пријатељске односе две земље, који су најбољи у нашој новијој историји, а пре свега захваљујући личном пријатељству двојице државника - Александра Вучића и Виктора Орбана.

Министар Милићевић је у свом говору открио и да је, управо на предлог председника Вучића, док је пре неколико месеци био вд министра просвете покренуо иницијативу да ђаци у Србији и Мађарској уче о пријатељским односима две земље и да ће се ускоро у уџбеницима наћи материјали о постигнутим споразумима и заједничким пројектима две државе који су реализовани претходних година.

Обележавању јубилеја српске школе присуствовали су и владика будимски Лукијан, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, државни секретар у министарству спољних послова Мађарске Петер Старај, заменица државног секретара задужена за образовање у Влади Мађарске Каталин Балатони, као и бројне званице из политичког, културног, научног и образовног живота Мађарске, Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Министар Милићевић претходно је у амбасади Србије у Будимпешти одржао радни састанак са представницима Српске самоуправе у Мађарској а на тему израде нове стратегије односа матице и дијаспоре. Министар је имао и дужи срдачан и конструктиван састанак са владиком будимским Лукијаном.

субота, 02. март 2024.
15° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво