Читај ми!

Не може се Тесла убити спаљивањем цигли - нити Светосавље спаљивањем моштију Св. Саве

Пожар је захватио Теслин научни центар у Ворденклифу, једину Теслину преосталу лабораторију на Лонг Ајленду у Њујорку, саопштила је америчка полиција. Према саопштењу полиције округа Сафолк, позив је стигао у уторак око 17 сати по локалном времену, због пожара на згради на раскрсници Робинсонове и Теслине улице у Ист Шорему.

Тесла је живео у Ист Шорему неколико година, где је направио револуционарна открића у области електричне енергије и бежичне технологије. Ту Тесла гради лабораторију од 1901. до 1902, али финансијер пројекта Ј. П. Морган, одустао је од даљег инвестирања, па Тесла напушта Лонг Ајленд 1906.

Директор центра Марк Алеси је у четвртак на Гала донаторској вечери, на којој су били и амбасадор Љиљана Никшић из Министарства спољних послова Србије и генерални конзул у Њујорку Владимир Божовић, рекао да је зграда тренутно под опсежном реконструкцијом.

Амбасадор Љиљана Никшић за каже:

„Пожар се догодио када сам била у авиону на релацији Њујорк-Београд. Агонија је почела јуче око 17 часова. Званичан извештај о узроцима пожара још немамо. У згради је био азбест и у току је био процес деконтаминације Теслине лабораторије. Међутим, Теслин мост је још јачи, а решеност да се обнови цео комплекс још већа. У том смислу упућујемо апел свим људима добре воље широм планете да се укључе у обнову Теслине лабораторије. Метју Инман је успео једном да подигне на ноге 108 земаља света, 33.000 људи и за 6 недеља прикупи 1.4 милиона. Тренутак је да се апел обнови и да се установи и висок степен безбедности у свим сегментима изградње да никада више не би било овако трагичних инцидената. “

Незванично сазнајемо да је пожар захватио зграду Теслине лабораторије и да је већи део крова изгорео. Још увек постоји нада да се зграда може обновити, али ће посао бити много тежи и обимнији. Зидови и димњак су остали – нису срушени, али је кров изгорео готово у целости. Чека се извештај статичког инжењера да процени стабилност објекта. Ватра се током ноћи поново распламсала, тако да још увек није сасвим готово.

Никшић на крају додаје: „Не може се убити Тесла спаљивањем цигли. Као што Светосавље не могаше да убију спаљивањем моштију Св. Саве. Нити спаљивањем храма Св. Саве у Њујорку. Тесла је филозофија живота!“

У прилог томе говори и чињеница да је 13. марта 1895. изгорела Теслина лабораторија у Њујорку. Велики пожар тада је захватио зграду у Јужној петој авенији бр. 35 у којој се налазила његова лабораторија и уништио му све прототипове машина, стотине сијалица оригиналне конструкције, књиге, писма и драгоцену техничку документацију. И поред тога, данас се о Тесли говори и пише више него о било ком научнику на свету, а његова планетарна популарност без престанка расте.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво