Читај ми!

Изложба о Мини Караџић у Крагујевцу

Пред препуном салом Народне библиотеке "Вук Караџић" у Крагујевцу, 17. новембра је отворена изложба о Мини Караџић, ауторке проф. Светлане Матић из Беча. Поред директорке Народне библиотеке, госпође Анђеле Огњановић, отварању су се путем интернета прикључили и проф. Матић из Беча и дизајнер Душан Борисављевић.

Госпођа Огњановић се захвалила проф. Матић на труду да Минин лик и дело отргне од заборава, истакавши да је такав рад резултирао са више пројеката и акција које су имале велики значај за српску дијаспору у Бечу.

Проф. Светлана Матић истакла да је друштво "Вилхелмина Мина Караџић", на чијем је челу, до сада поставило и спомен-плочу у Бечу, основало библиотеку која носи Минино име, установило награду "Мина Караџић", као и то да је следећи пројекат Друштва изложба о Милици Стојадиновић Српкињи. Њена књига "Певам дању, певам ноћу - Писма Мини Караџић" је основа ове изложбе.

"Мина је свестрана личност која је пре свега помагала своме оцу Вуку, водила коресподенцију са преко 300 особа током живота, била наша прва сликарка уз Катарину Ивановић и преводила српске народне умотворине на немачки. Улазила је у најбоље бечке куће и међу пријатеље убрајала браћу Грим, Гетеа, Леополда Ранкеа и друге великане тог доба", истакла је Матићева.

Душан Борисављевић се захвалио присутнима и истакао да је симболика излагања у Крагујевцу тим већа, због тога што је Вук свој рад на сакупљању српске културе баштине започео баш у Шумадији, као и то је да се, због чињенице да је он из Крагујевца, ова изложба третира као завичајна у граду на Лепеници.

Изложба ће бити изложена до 30. новембра., након чега ће бити приказана у Културном центру у Гучи.

среда, 29. новембар 2023.
4° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!