Читај ми!

Пријатно уз етно вечеру

Српско културно уметничко друштво Понтес-Мостови из Трста у предивном амбијенту у сали Српске православне црквене општине "Ристо Шукљевић" у Трсту, 28. октобра, организовало је традиционалну етно вечеру.

Прва "етно вечера" организована је 2009.године, а веома брзо је постала популарна и врло посећена манифестација. Циљ тог догађаја је да суграђанима прикаже и приближи српску кулинарску традицију и обичаје, а истовремено представи и промовише природне лепоте српских земаља.

Рецепти за припремање хране су углавном оригинални и изворни, традиционални,од предјела до десерта. Вина су из познатих српских винарија, а ракија из проверених подрума...

Сваку етно вечеру прати специјални програм, припремљен наменски за ту прилику. На почетку је то био општи опис Србије, песма и игра, али је убрзо постало јасно да је боље описати по једну област како би богата културна баштина дошла до већег изражаја...На тај начин су могли да покажу ношњу, песму, игру и храну по којој се препознаје баш тај део Србије.

Српско културно уметничко друштво Понтес - Мостови има више од 120 чланова, а у свом саставу има фолклорну, певачку и глумачку секцију, као и мали оркестар.

"Ово је тек друга вечера после пандемије и веома смо задовољни како је протекла...Одзив гостију је као и увек био велики, а тема вечере је била јако интересантна. Само дан пре наше већ традиционалне етно вечере у сали СПЦО, отворена је изложба Краљевина Србија и Краљевина Италија, дипломатски односи између две земље.

Било је јако интересантно, наши суграђани Италијани су осим у традиционалној кухињи и пићу, могли да уживају у богатству наших ношњи и игара, да послушају изворне песме и чују објашњења о документима и фотографијама који тренутно красе наше просторије...Ракија је наменски донешена из Србије, а храна припремљена по оригиналним рецептима наших бака...

Наша омладина је припремила пригодни програм, по коју песму, игре из Пирота и Србије. Срећни смо што су нам гости били добро расположени и насмејани, а већина њих је тражила да им већ резервишемо место за следећу вечеру... Сматрамо да на овако непосредан начин наша културна баштина долази до изражаја у сваком смислу", поделила је са нама утиске председница СКУД Понтес-Мостови Драгана Анотнијевић за РТС.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво