Читај ми!

Делегација културних посленика са Исланда у посети Србији

Ових дана у Србији је боравила делегација петнаест директора институција и радника у култури са Исланда. Прешли су 3.500 километара и дошли у Београд само са једним разлогом: да посете Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат и договоре сарадњу са овим српским удружењем под чијим кровом су отворени Музеј књиге и путовања, Музеј српске књижевности и Дом легата.

Делегацију је предводио Кари Бјарнасон, директор библиотеке Вестман острва. У делегацији су били и директорка етнографског музеја, директор мултикултуралног центра, директорка галерије, заменици директора, начелници одељења, библиотекари, архивисти, али и аутори важних књига и наследници значајних исландских донатора у култури.

У свечаној сали Адлигата отворена је Збирка Исланда, даровано је више од две стотине публикација о Исланду за фонд Адлигата, потписан је протокол о сарадњи са Библиотеком Вестман острва и уручено је почасно чланство у Адлигату господину Карију Бјарнасону.

Током тродневне посете исландске делегације отворена је изложба фотографија "Исланд очима српског путника" у Архиву Војводине, представљена је изложба и дигитални портал "Исланд у историјској штампи Србије" у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић", где је вођа исландске делегације Кари Бјарнсон одржао предавање "Напад Турака на Исланд 1627. године".

Вече исландске културе у Адлигату прошло је у знаку вулкана, птица, и прелепих исландских предела, али и информацијама о најзначајнијим институцијама културе ове земље и нарочито Вестман острва. Гости су представљали институције у којима раде, а то су значајне  библиотеке, музеји, уметничке збирке, једна од најважнијих збирки старе и ретке књиге на Исланду којом управљају, али су нам говорили и о нападима Турака на ово удаљено острво и експлозији вулкана која им је умало уништила животе. Госте је поздравио члан градског већа Града Београда, такође и члан Адлигата, Вук Мирчетић.

Делегација са Исланда донела је чак 150 килограма књига у Београд као поклон Адлигатовом Музеју књиге и путовања. Да би оволики број књига стигао до Београда, делегација је морала да се задовољи са доношењем минимално одеће – уместо 20 килограма, свакој особи у делегацији је дозвољено да понесе само 10 килограма ствари, а остатак су биле књиге за Адлигат! Господин Бјарнсон је говорио о најзначајнијим књигама које је донео. Објаснио је да је луксузни комплет сага издање исландске државе и да се не налази у слободној продаји, већ га једино исландска држава поклања институцијама. На молбу господина Бјарнсона, један комплет је добијен за Адлигат. Један од најпознатијих исландских живих писаца Сјон Сигурдсон, близак сарадник певачице Бјорк, поклонио је потписане књиге за Адлигат – и то је потписао своја дела преведена на српски језик!

Протокол о сарадњи између Библиотеке Вестман острва и Адлигата потписан је у присуству свих чланова исландске делегације и неколико чланова Адлигата. Договорено је отварање српског кутка у библиотеци на Вестман острву. Књиге и материјале за овај кутак обезбедиће Адлигат са својим партнерима, а прве публикације на енглеском језику већ је поклонио Архив Војводине.

Господину Карију Бјарнасону додељено је почасно чланство у Адлигату, чиме је постао први члан овог српског удружења које своје чланове има у 40 држава, на Исланду.

„Богатство које смо видели у српском Адлигату немерљиво је, за сат времена прошли смо целим светом, видели много тога што се нигде другде не може видети. Жао нам је што сва три дана у Београду нисмо провели разгледајући Адлигат", говорили су чланови делегације. Да би се господин Кари Бјарнсон, вођа делегације, осећао краљевски, дозвољено му је да накратко у рукама држи штап краља Милана.

 Изложба "Исланд – очима српског путника", Архив Војводине у Новом Саду

Корпус изложбе чине фотографије настале током боравка Лазића на Исланду, када је месец дана путовао са краја на крај Исланда и својим пером, али и фото-апаратом, забележио тренутке исландског живота и природу. Пењао се на вулкане, сачекивао аурору бореалис, дружио са колегама библиотекарима и проводио усамљеничке часове у дивљини и у процепима између континената. Изложба је омаж том путовању и уједно добродошлица исландским колегама и партнерима, отворена у Архиву Војводине. На свечаном отварању присутнима су се обратили др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, Кари Бјарнасон и Виктор Лазић. Након отварања и разгледања изложбе, на којој су поједине фотографије родних предела довеле наше госте скоро до суза, чланови делегације са Исланда обишли су библиотеку Архива Војводине и Музеј присаједињења.

У Новом Саду исландска делегација је посетила и Матицу српску, где их је примио директор библиотеке Матице српске Селимир Радуловић. У Инђији делегације се зауставила у огранак Адлигата како би посетили спомен-собу Милоша Црњанског и упознали се са животом и радом једног од највећих српских песника.

 Исланд у историјској штампи Србије, Напад Турака на Исланд 1627. године

У сарадњи Адлигата и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић" направљена је изложба и дигитални портал „Исланд у историјској штампи Србије". Из српске периодике претходних 140 година (најстарији чланак је из 1880) издвојено је 115 чланака који су груписани у осам области. Нарочито је занимљив одељак са изабраним путописима Црњанског о Исланду, као и о правима жена, док су посебни одељци посвећени образовању и култури, спољној и унутрашњој политици, привреди и пољопривреди и спорту. Идеју и организацију спровео је у дело потпредседник Адлигата Адам Софронијевић, а одабир материјала учинили су Дејана Каваја Станишић и Драгана Јанковић.

Уводни текст за портал и изложбу написала је – вештачка интелигенција! Ово је вероватно прва изложба у Србији у којој уводни текст написао (и превео на енглески) рачунар, који нам је поручио и ово: „Србија и Исланд су можда географски удаљени, али њихови културни и историјски односи показују снагу заједничких интереса, радозналости и истинске жеље да уче једни од других. Ове везе настављају да се развијају и обогаћују животе људи у обе нације, стварајући мост између источне и северне Европе који слави различитост и културна истраживања."

Исландску делегацију је у Универзитетској библиотеци дочекао директор Александар Јерков. После обиласка библиотеке, вођа исландске делегација г. Кари Бјарнасон одржао је предавање „Напад Турака на Исланд 1627. године" о најстрашнијој историјској епизоди ове земље када је у нападу Османлија половина становништва острва Вестман одведена у ропство у далеки Алжир.

Рад српских библиотекара представила је госпођа Оја Кринуловић из Библиотекарског друштва Србије и библиотеке Универзитета у Београду, а поздравну беседу гостима о проблему времена и читању одржао је помоћник управника Универзитетске библиотеке Адам Софронијевић.

 Како је дошло до сарадње – Виктор Лазић

"Усред престонице Вестман острва, архипелага који се налази на југу Исланда, једног јутра 1973. године тло је почело да подрхтава, а затим и да се уздиже. Ускоро се у близини главног трга подигао – вулкан! Уништио је 400 домова, још толико оштетио, то је половина свих кућа на острву, али су становници успели да се евакуишу и лава није прогутала ниједан живот. На ово острво стигао сам како бих се попео до кратера необичног вулкана који је тако страшно изненадио житеље. А то је тек један од 80 вулкана, углавном подводних, у непосредној близини. Док сам се са њега спуштао угледао сам зграду библиотеке и музеја, и природно, тако узбудљиву шетњу наставио сам у библиотеци. Тамо ме је дочекао Кари Бјарнасон, директор. Уз светлост ауроре бореалис која се полако спуштала на град, договорили смо сарадњу Адлигата и институција културе Вестман острва. Па ипак, нисам очекивао да ће их прича о Адлигату и Србији толико заинтересовати да ће се тако значајна делегација упутити са далеког Исланда у Београд", прича Виктор Лазић, почасни председник Адлигата и путописац.

петак, 01. децембар 2023.
12° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке