Читај ми!

Сарадња са дијаспором за помоћ извозу, туризму, циркуларној економији

Концепт стратегије Пословног савета за дијаспору Привредне коморе Србије (ПКС) за период од 2023. до 2027. године, који је представљен у ПКС, пројектно је орјентисан, што, како је речено, значи да се конкретним активностима желе остварити постављени циљеви.

Руководилац центра за подршку инвестиција и дијаспоре ПКС Ђорђе Андрић је истакао да би прва тематска област рада била подршка извозу где би се тражиле стране фирме које су заинтересоване за увоз производа из Србије.

Према његовим речима други сегмент се односи на подршку групи 10 глобалних предузетничких пројеката дијаспоре чиме би се повезале високе технологије које дијаспора може да донесе са научно-технолошким парковима у Србији.

"Желели бисмо да даље развијемо пословни атлас Србије и дијаспоре, као онлајн плартформу где могу да се износе пројекти. Што се тиче области за инвестирање ту смо детектовали области туризма и циркуларне економије као нешто што ће у наредном периоду бити главне теме у нашој економији, као и обновљиви извори енергије а следећа област је подршка предузетницама из дијаспоре, где имамо добро искуство", рекао је он.

Додао је да се један сегмент рада односи и на подршку донатора пре свега у смислу организовања конференција у иностанству.

Министар без портфеља задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић је истакао да дијаспора располаже великим и финансијским и људским капиталом и да је важно да се успешни привредници у Србији повежу са онима из дијаспоре и њиховим пословним партнерима.

"Важно је да повежемои локалне самоуправе и да оне буду у прилици да на инвестиционим конференцијама ван Србије представе своје потенцијле и заинтересују потенцијалне инвеститоре да улажу у Србију. Није у реду да људе из дијаспоре гледамо само као хуманитарце, већ би од њих требало да направимо велике инвеститоре", рекао је он.

Истакао је да ће министарство које води радо бити партнер Привредној комори Србије у реализацији активности предвиђених стратегијом Пословног савета за дијаспору.

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС Михаило Весовић је истакао да је неопходна свест о томе да је улога дијаспоре изузетно важна и за економско оснаживање земље.

"Времена су се променила, технологија такође а и састав и структура дијаспоре су сада другачији јер је међу нашим људима у иностранству све више успешних менаџера и научника који могу да допринесу технолошком развоју Србије и помогну да се повећа наш извоз", рекао је он.

Навео је да ће се променити рад Пословног савета за дијаспору ПКС тиме што ће се осим форумског рада убудуће радити и по групама а нова стратегија имаће јасно утврђене приоритете.

"Радићемо по групама, на развоју новим технологија, подршци инвестицијама, на развоју туризма, истакао је Весовић и додао да ће се на следећем форуму крајем године сумирати шта је на реализацији стратегије урађено за претходна три месеца.

 

 

петак, 19. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару