Читај ми!

Књижевно вече најзначајнијег мексичкичког писца Хорхе Волпија у Адлигату

"Најзначајанији живи писац Мексика", тако књижевна критика назива романописца и есејисту Хорхе Волпија (1968), познатог по роману "Потрага за Клингсором", који је у препуној сали Музеја књиге и путовања Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат одржао књижевно вече у организацији Амбасаде Мексика у Београду и Удружења књижевника Србије.

Публици су се обратили Њ.Е. амбасадор Мексика у Србији Карлос Исауро Феликс Корона и Виктор Лазић, почасни председник Удружења Адлигат. Програм је водила преводилац Драгана Бајић.

Као студент права Хорхе Волпи је објавио критику мексичке књижевности (Crack Manifesto), промовишући тако свој рад и рад још неколицине младих аутора. Волпијеви романи одступају од магичног реализма и осталих трендова у хиспаноамеричкој књижевности, окренути су ка карактеризацији ликова и изучавању академских тема, нарочито историје и науке, а радња је често смештена ван Јужне Америке.

Волпи се бави и културном дипломатијом: био је директор Културног центра Мексика у Паризу, а сада је директор Културног центра Мексика у Мадриду. Био је члан жирија Сајма књига у Гвадалахари, директор Канала 22, владиног телевизијског програма посвећеног култури, а сада је директор Међународног фестивала Сервантино, најзначајнијег фестивала културе у Латинској Америци.

Од 2007. године предаје мексичку књижевност и друге предмете на универзитетима на три континента, између осталог на Националном аутономном универзитету Мексика и Католичком универзитету Чилеа, а гостујући је предавач и на америчком Принстон универзитету.

Превођен је на 25 језика. Изабран је за Витеза реда уметности и књижевности Француске и Витеза реда Изабеле Католичке Шпаније. Примљен је у почасно чланство Удружења Адлигат, а обећао је да ће за мексичку збирку Музеја књиге и путовања у Београду поклонити личне предмете.

Волпи је гост Просефеста у Новом Саду, где ће 27. септембра 2023. године у Културном центру Новог Сада у 20 часова одржати још једно књижевно вече.

среда, 06. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара