Читај ми!

Гујон: Србија брине о свом народу, где год да живи

Група деце из Црне Горе, њих више од 200, која борави у посети Београду, након Дома Народне скупштине, обишла је и Храм Светог Саве.

Долазак деце из Црне Горе одвија се у оквиру реализације пројекта Омладински кампови који окупља 800 деце из целог региона, под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Директор Управе Арно Гујон рекао је да је веома задовољан досадашњим резултатима ове акције и најавио њен наставак и у наредним годинама.

Како је рекао, за децу су припремљени различити садржаји, како би се упознала са својом матицом и видела да су овде "своји на своме", да им је то друга куђа и да се покаже на делу да Србија брине о свом народу, где год да живи.

"Важно је да се у детињству развија осећање припадности и то веома конкретно кроз успомене које сада поклањамо тој деци - да их везујемо за Србију, њихову матицу, да се међусобно повежу. Та пријатељства, сада створена, остаће у памћењу до краја њихових живота", изјавио је Гујон.

Међу децом била је и Ана из Подгорице која каже да у Београду има много лепих ствари да се обиђе.

"Свиђају ми се музеј Николе Тесле и Храм Светог Саве. Долазак у Београд и Србију је за мене велика почаст. Ми јако волимо Србију", рекла је Ана.

Вук из Никшића издвојио је утиске о посети Храму Светог Саве.

"Осим посете музеју Николе Тесле, мени је у Београду најзначајнија посета Храму Светог Саве, који је непрекидна веза између Црне Горе и Србије. То је духовна веза, пошто је за нас Српска православна црква заједничка. За мене је то исти дух, исти народ", рекао је Вук.

Председник општине Никшић Марко Ковачевић, током посете Храму, оценио је да је ова акција прилика да се деца из Црне Горе ближе упознају са Србијом.

"Та радост сусрета који се дешава овде у Београду је оно најлеше што ће деца понети назад у Црну Гору. Обнављамо оне односе и везе које смо увек имали, који су између Србије и Црне Горе природни, а поготово између српског народа у Црној Гори и саме Србије", истакао је Ковачевић.

Председник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић рекао је да границе између Црне Горе и Србије у њиховим главама и срцима не постоје и да је важно да се ради на неговању веза између српског народа, без обзира где живи.

Председник општине Беране Вуко Тодоровић упутио је позив деци из Србије да посете Црну Гору, уз обећање да ће им бити добри домаћини.

Како је најављено из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, следеће недеље у Београд долазе деца из Босне и Херцеговине, а после тога и из Румуније.

уторак, 23. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару