Читај ми!

О Косовском завету у Инзбруку и Линцу

У суботу, 24. јуна 2023. године, у Инзбруку је први пут гостовао проф. др Милош Ковић, који је говорио на тему „Косовски завет у прошлости, садашњости и будућности српског народа". Ово вече организовала је Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ), а сутрашње, недељно, Хуманитарна организација „Срби за Србе".

Видовданско гостовање проф. Ковића, познатог историчара са Универзитета у Београду, одржано је у просторијама КУД-а „Ђурђевдан" у Инзбруку уз присуство значајног броја гостију из Инзбрука, других градова Тирола, али и Граца, које су погачом и сољу на улазу дочекале девојчице из КУД-а „Ђурђевдан" у српској народној ношњи.

Предавање је почело заједничком молитвом коју су очитали прота Александар Столић, парох инзбрушки, и отац Михаил Гавриловић, парох куфштајнски, након чега је мр Владимир Влајић, један од оснивача СПОЈИ-а и члан Управе СПОЈИ и Савеза Срба Аустрије, у улози водитеља поздравио све присутне госте међу којима су били и Стефан Копривица, председник Хуманитарне организације „Срби за Србе Аустрији" и Дражен Плавшић, члан УО „СЗС Аустрија", Остоја Попадић, председник КСК „Петар Кочић Змијање" из Фигена са њиховим члановима, чланови КУД-а „Ђурђевдан", као и бројни други гости.

Мр Младен Филиповић, шеф представништва Републике Српске у Аустрији и председник Савеза Срба Аустрије, из оправданих разлога није могао да дође на хуманитарно предавачко вече. Његово писмо у којем је изразио задовољство због одржавања оваквог догађа и упутио поздраве свим присутнима, прочитао је мр Владимир Влајић.

Затим је проф. Ковић у свом једночасовном излагању објаснио значење Косовског завета за српски народ у прошлости, а стављајући посебан акценат на садашњост и будућност, после чега је уследила једна жива дискусија у којој је проф. Ковић одговарао на питања врло заинтересоване публике.

Проф. Ковић је на крају вечери упутио следећу поруку свим присутнима: „Останимо у Косовском завету! Обновимо праотачка предања! Будимо увек и по сваку цену верни Истини! Догодине у Призрену!"

На самом крају сви присутни су имали могућност да набаве књиге проф. Ковића, као и часописе и наруквице СПОЈИ и да донирају за угрожене породице на простору бивше Југославије. Захваљујући великом срцу свих донатора на крају је скупљено 863 евра.

„Публика у Инзбруку пажљиво је слушала предавање и постављала одлична питања. Захваљујем СПОЈИ за изванредну организацију. Таква омладинска удружења темељ су наше будућности", истакао је проф. Ковић по завршетку догађаја у Инзбруку. 

Стефан Копривица, председник „Срби за Србе Аустрија", у чијој организацији је проф. Ковић говорио и следећег дана у Линцу, овим поводом је изјавио:

„Импозантно је на који начин професор Ковић успјева публици да дочара ту ванвременску нит Косовског завјета доказавши да се не ради о нечему архаичном, него о нечему што је исто јуче, данас и сутра!"

Филип Влајић, председник и један од оснивача СПОЈИ, у име организације је закључио следеће:

„Овом приликом желим да се захвалим још једном проф. др Ковићу за прихватање позива за хуманитарно предавачко вече у Инзбруку, браћи из организације "Срби за Србе", као и свим присутнима који су својим доласком увеличали ово вече, а својим великодушним донацијама помогли хуманитарне акције које организујемо за наше сународнике на Балкану. Али најпре желим да изразим нашу подршку нашој браћи и сестрама на Косову и Метохији и да им пошаљемо поруку да нису сами и да смо и даље уз њих, као и све ове године!"

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара