Читај ми!

Почела конференција српске медицинске дијаспоре

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина свечано су јуче, 15. јуна у Белом Двору отворили 13. Конференцију српске медицинске дијаспоре, која је поново окупила преко 1.000 лекара да размене своја знања и искустава, уз учешће еминентних предавача из Србије и иностранства.

Њихова Краљевска Височанства су својим обраћањима формално отворили свечани део, у својим говорима су поздравили партнере, спонзоре и учеснике и захвалили им се на великој помоћи и подршци овој традиционалној Конференцији. Програм је почео минутом ћутања за све страдале у ужасним трагедијама које су се догодиле у Србији у мају ове године.

Основни циљ ове традиционалне Конференције је унапређење сарадње наших лекара и стручњака из различитих области медицинске науке из дијаспоре са институцијама и појединцима који представљају стубове квалитетне здравствене заштите у Србији, као и умрежавање здравствених стручњака у Србији са српском академском заједницом у дијаспори. Као и претходна, овогодишња конференција је комбинација семинара уживо и рада онлајн, са бројним темама и занимљивим сесијама.

Као додатак програму и предавањима, другог дана Конференције, у Белом двору ће своје радове представити 22 студента са 5 медицинских факултета (Универзитети у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Приштини). Стручна комисија ће именовати 3 најбоља који ће за то добити и пригодне награде.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар је у свом говору захвалио свима који су допринели да се овогодишња Конференција организује и истакао њен значај, подсетивши све да је здравље највеће богатство, а допринос оваквих научних скупова очувању здравља није само у размени знања како се борити против болести, већ и како их спречити.

На свечаном отварању обратили су се и проф. др Весна Туркулов, државна секретарка у Министарству здравља Србије проф. др Иванка Марковић, помоћник декана Медицинског факултета Универзитета у Београду, др Фабио Скано, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Београду, др Миодраг Станић, директор Лекарске коморе Србије, проф. др Александар Љубић, члан Краљевског медицинског одбора, као и проф. др Веснa Гаровић са клинике Мејо.

„Србија има успешну традицију у медицинској науци, имамо веома добре и квалификоване лекаре. Радом на овој конференцији дајемо свој допринос да та традиција остане на највишем нивоу. Ми даље развијамо и промовишемо размену знања и искустава међу лекарима. Ове конференције су веома значајни догађаји и веома сам задовољна што међу нашим лекарима у дијаспори и у земљи постоји велико интересовање да нас подрже и учествују. Веома је важно да лекари имају прилику да размењују идеје у својим стручним областима и да се између дијаспоре и Србије размењују вредна научна медицинска сазнања. Али још више – ова конференција служи и стварању пријатељстава.

Заједничким напорима доносимо бољу будућност нашој земљи. Србији сте потребни ви и ваше знање, а наш народ вам је захвалан на жељи да помогнете. Такође, свет треба да зна колико знања имају српски лекари. Нашим пријатељима у иностранству увек говорим колико сам поносна на српске медицинске раднике, а ово је једна од најбољих прилика да људи у свету виде зашто увек са тако пуно похвала говорим о нашим лекарима", рекла је Њ.К.В. Принцеза Катарина у свом говору.

Конференција српске медицинске дијаспоре одржава се под покровитељством Њихових Краљевских Височанства Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине, у организацији Фондације Њ.К.В. Принцезе Катарине, уз подршку Министарства здравља, Лекарске коморе Србије, Светске здравствене организације, Медицинског факултета Универзитета у Београду, Института за онкологију и радиологију Србије, Удружење радиолога Србије, Хуманитарне организације Лајфлајн и Краљевског медицинског одбора. Овогодишња конференција организована је уз велику подршку компанија: BioCell болница, Acibadem болница, Acibadem – Bel Medic, Galenika, Papapostolou, Schiller, AstraZeneca, Diacor, Roche, Novo Nordisk, Boehringer Ingelheim и Salveo.

Следећа Конференција српске медицинске дијаспоре биће одржана од 6. до 8. јуна 2024. године.

 

среда, 27. септембар 2023.
27° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"