Читај ми!

Монографија "Било једном у Мериленду" Ивана Калаузовића промовисана у Вашингтону

Пригодом десет година постојања фолклорне ризнице балканске баштинарке Биљане Риган и догађаја које је са својим сарадницима приредила или увеличала од 2012. до 2022, новинар и публициста Иван Калаузовић, познат и као Иванус, написао је вредну књигу.

У среду, 7. јуна, у Амбасади Србије у САД одржана је промоција богато илустроване монографије пуног назива "Било једном у Мериленду – десет година колекције Биљане Риган" о немалој збирци народне ношње и других старина са Балкана Шапчанке која живи и ради у Силвер Спрингу, рубном граду државе Мериленд.

Књига је настала након њене вишегодишње сарадње са хроничарем дијаспоре Иваном Калаузовићем, који је, како каже, препознао "чар храбрости у усуду разбијања белосветског сивила именом које представља балканске земље у туђини". Писана је књижевноуметничким стилом, те обилује лирским моментима, стилским фигурама и архаизмима.

Обилата фолклорна збирка коју је Биљана Риган у свом дому створила временом је прерасла у музеј српске и балканске културе и уметности на тлу Америке. Ово дело је сведочанство њеног животног пута и корена на којима су постављени темељи посвећеног баштинарства, али и аутентичних предмета из колекције и њиховим улогама на разним приредбама.

Помоћу њега се може открити шта повезује Мачву и америчке староседеоце и да ли је могуће оживети Шумадију усред Мериленда. Ту су и теоријске класификације, хронолошки преглед организованих догађаја и више десетина фотографија. Корице књиге и насловне стране поглавља су, по идеји Ивана Калаузовића, дизајниране у духу пиротског ћилима.

Рецензенткиња Миланка Берберовић, професорка емерита Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду, записала је:

"Ова монографија зрачи радошћу и топлином и у исто време говори о два изузетна ствараоца: писцу који је Биљанин наум и прегалаштво питким и разумљивим стилом у речи преточио и Биљаниној незаустављивој енергији и умећу да чини највише што може и бар делић богате културе и духа свог краја приближи и покаже другима да би боље упознали, разумели и ценили нашу земљу и све нас".

Монографију "Било једном у Мериленду" објавила је издавачка кућа "Impressions".

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво