Читај ми!

Представник Србије први пут на Лондонском бијелналу дизајна

Република Србија, ауторским радом Душана Јововића, под називом "134, Света Геометрија", први пут наступа на Лондонском бијеналу дизајна, које је свечано отворено у уметничкој галерији "Somerset house".

Ауторски рад Јововића је већ након самог отварања привукао велику пажњу публике и фигурира као један од најпосећенијих и најсликанијих пројеката на овогодишњој манифестацији, саопштило је Министарство културе.

Рад "134, Света Геометрија" инспирисан је српским орнаментима средњег века и истражује како да боље разумемо однос уметности, науке, технологије и теологије.

Уметнички експеримент почиње предметом са мотивима српских орнамената средњег века. Ово ће бити централна тачка у којој ће се ротирати технологије попут светлости и вештачке интелигенције, видео-мапе процена односа између човечанства и машина.

Пројекат, који је одговорио на тему Лондонског бијенала дизајна "Глобална игра: Ремапирање сарадње", а којим се наша земља први пут представља на једном од најпрестижнијих догађаја у области дизајна и иновација, изабран је на конкурсу Музеја примењене уметности у Београду, установе која реализује наступ Републике Србије, у име Министарства културе.

Посетиоци бијенала дизајна до 26. јуна ће имати прилику да погледају пројекат српског павиљона заједно са радовима више од 40 дизајнера из читавог света.

Бијенале дизајна у Лондону 2023. године реализују "Het Nieuwe Instituut", холандски национални музеј и Институт за архитектуру, дизајн и дигиталну културу, на челу са генералним и уметничким директором Ариком Ченом.

Основано 2016. године, бијенале има за циљ промоцију међународне сарадње и глобалне улоге дизајна, са изложбама и инсталацијама које "демонстрирају амбицију стварања универзалних решења за проблеме који се тичу свих нас", кроз изложбене поставке из целог света.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво