Читај ми!

СКЦ "Стеван Мокрањац" из Беча победник Европске смотре српског фолклора дијаспоре у Новом Саду

Аустрија прва у Европи - СКЦ "Стеван Мокрањац" из Беча је победник овогодишње Европске смотре српског фолклора дијаспоре са 99.9 поена. Овом клубу је додељен и чувени пехар "Чича".

Осим СКЦ "Стеван Мокрањац" на овој манифестацији учествовало је још 9 клубова из Аустријског савеза српског фолклора (АССФ), који су се представили у такмичарском и ревијалном делу Смотре - КСД Бамби (Беч), КУД Јединство (Беч), КУД Младост (Леоберсдорф), КУД Јован Јовановић Змај (Соленау), КУД Јован Јовановић Змај (Фелдкирх), КСЗС (Салцбург), КУД Опанак (Салцбург) и Удружени ансамбли „Завичај – Никола Тесла" (Клагенфурт и Филах).

"Желим да честитам свим учесницима Смотре, а на првом месту друштвима која долазе из Аустрије. И ове године су показали завидан квалитет неговања и презентације српске традиције и фолклора.Такође, честитам СКЦ "Стеван Мокрањац" на освојеном првом месту. Ова победа је још једном доказала да друштва у Аустрији вредно раде и да се доста енергије и труда улаже у све активности на очувању српског језика, културе, народне игре и традиције. Захваљујем се играчима и уметниц̌ким руководиоцима свих друштава из Аустријског савеза српског фолклора који су учестовали на Смотри, сви су имали пођеднако добре наступе и на врло достојан начин представљали Савез. Смотра је била добра, друштва из Европе која су учествовала имала су прилику да представе свој рад у предходном периоду, млади су се дружили, атмосфера је била одлична", каже председник Аустријског савеза српског фоклора, Александар Станковић.

На овогодишњој Смотри је учествовало 45 друштава из целе Европе, од којих је 35 наступило у такмичарском, а 10 у ревијалном делу манифестације. Свечаном отварању су присуствовали Дејан Савић, специјални изасланик и саветник за културу председника Републике Србије, Александра Вучића, затим Ђорђе Милићевић, министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за дијаспору, Арно Гујон, директор Канцеларије за дијспору и Србе у региону, представници Министарства културе Републике Србије и града Новог Сада, епископ бачки Дамаскин и многе друге званице.

Европска смотра српског фолклора дијаспоре одржана је под покровитељством председника Републике Србије, Александра Вучића, Министарства спољних послова/Управе за сарадњу са дијаспором и Србија у региону, а у организацији Асоцијације српског фолклора дијаспоре и града Новог Сада.

 О Аустријском савезу српског фолклора (АССФ)

Аустријски савез српског фолклора основан је 2020. године и окупља 26 српских удружења, клубова и културно-уметничких друштава из Аустрије. Главна мисија АССФ је да развија, унапређује, координира и повезује културно-уметничка друштва, како међусобно, тако и са другим релевантним установама културе у матици и Републици Аустрији, док је главна делатност очување, подстицање и извођење српских традиционалних игара.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво