Читај ми!

Удружење ликовних уметника "Урош Предић" - спона између српске и швајцарске културе

Удружење ликовних уменика Урош Предић из Швајцарске своју годишњу изложбу "KUNSTISTSCHOEN" организовало је у мају у граду Цугу. Оно што је овај пројекат чинило посебним је гостовање многобројних уметника из Србије, али и из једанаест других земаља.

На отварању изложбе чланови удружења нагласили су да удружење себе види као спону између отаџбине и садашње домовине, па је самим тим и гостујући пројекат Писма Медиали Музеја Штафелаја из Београда од великог значаја за њега. Председник Удружења, Дејан Милић, изјавио је да ће удружење идуће године прославити пуних 30 година постојања, и да оно своју главну улогу види у стварању платформе за међусобне културне размене чланова дијаспоре, али и у промовисању матице и српске културе домаћинима у Швајцарској.

Чланови Удружења велики успех виде у томе, што су, захваљујући упорности чланице оба тима, Милани Момчиловић Хелг, упркос техничким препрекама, успели, не само да организују изложбу путујуће поставке "Писма Медиали", већ и да угосте уметнице Јасну Опавски, академског сликара и есејисту Бисенију Терешченко, магистра сликарства. Ове две уметнице оснивачице су групе Музеј Штафелаја из Београда и иницијаторке путујућег пројекта, који је свој пут започео прошле године у Будимпешти, а који ће након гостовања у граду Цугу, пут наставити ка Београду, где ће у јуну ове године бити представљен у "Кући Ђуре Јакшића".

Уметнице из Београда кажу да су кроз гостопримство осетиле колико наша дијаспора воли своју отаџбину и колико је неговање вредности наше културе за њу важно.

"Одушевљена сам на који начин и са каквом посвећеношћу српска заједница ван своје матице негује ликовно стваралаштво, што се у најбољем смислу одразило и на организацију нашег заједничког пројекта. У контакту са нашом дијаспором, схватила сам да је Швајцарска земља поштовања у којој се подвлачи и наглашава пре свега, оно што је добро. Чланови удружења су на једном месту сабрани добри, интелигентни, отворени и топли људи дијаспоре, који красе ову земљу и на најлепши могући начин, као амбасадори културе, представљају земљу свог порекла", каже Јасна Опавски.

 Швајцарски медији забележили отварање

Отварање изложбе забележиле су културна редакција на српском језику, швајцарске телевизије Diaspora TV и швајцарске локалне новине града Цуга. Новинарка из "Zuger Zeitung"-а као важну компоненту ове изложбе, окарактерисала је уметност, као мост и извор потенцијала за интеграцију једног друштва у туђој земљи. Забележила је и да је Удружење добило име по значајном српском реалисти, Урошу Предићу, који је и сам својевремено боравио и сликао ван своје матице, и који је у својој стручности и афинитетима у рангу са познатим швајцарским сликаром Албертом Анкером.

Једна од значајних званица био је конзул у Швајцарској, Предраг Мандић, који се обратио швајцарској телевизији Diaspora TV, где је изнео своје утиске о овом догађају.

Уметничкој атмосфери допринала су и деца, као следбеници очувања културе у расејању, која су за медије заједно симболично изговорила "Kunst ist schön" (Уметност је лепа).

Дугогодишњи пријатељ Удружења, сопран Данијела Бјелица, мелодијом српских изворних песама обојила је паузе између информативних делова представљања овог пројекта.

 Изложба "Писма Медиали"

Тема изложбе „Писма Медиали" је омаж уметницима покрета Медиала из прошлог века. За учешће је било довољно лично истраживање у циљу стварања добре слике, неговање техничке темељитости и имагинација. Мотив пројекта је повезивање уметника и публике у Србији са уметницима и публиком у дијаспори Мађарске и Швајцарске.

Како би уметничка дела ("писма") ових 60 уметника путовала не само кроз време, већ и кроз географске ширине, као формат за све радове изабрана је картонска подлога димензија 60x40, практична за заједнички пут у једном коферу.

 Шта је заправо Медиала

Сусрет младих студената на изложби посвећеној архитекти Le Corbusier-у, средином прошлог века, био је почетак настанка једне од најзначајнијих уметничких група, чији су чланови у својим делима сједињавали време и човека, материју и дух, прошлост и будућност и настојали да помире супротности. Ова идеја провлачи се и у самом називу групе. Спајањем речи "мед", као својеврсни еликсир и лек за човека, и "ала", односно аждаја, као симбол деструкције и сукоба, покрет је добио име Медиала. Групи од четворице уметника убрзо се придружују, међу осталима, и архитекте, композитори и сликари, међу којима су и Синиша Вучковић, Леонид Шејка, Миро Главуртић, Владимир Величковић, Оља Ивањицки. Медиала је неговала спој традиционалних и савремених вредности употребљавајући при томе све доступне уметничке „алате" – од слика и објеката, до текстова, звука и фотографија.

 Уметност Удружења ликовних уметника Урош Предић Швајцарска

Своју сличност са групом Музеја Штафелаја, али и Медиалом, Удружење види у толеранцији према индивидуалности приступа техници, концепту и начину представљања својих прича сваког од 18 уметника, као и према начину на који свако од њих повезује своју личну прошлост са садашњим тренутком. Богатство ове групе лежи у различитиости унутар групе, али и њиховој јединствености наспрам вањског света средине у којој бораве.

"Без обзира на професију уметника, свако од ових дела садржи велику концентрацију и енергију свог аутора, што се и види по реакцијама швајцарских посетиоца, који интензивно коментаришу радове", каже Јасна Опавски о уметности домаћина у Швајцарској.

Члан Удружења, уметник Славиша Стајић свој рад и дугогодишње чланство описује на следећи начин:

"Таленат сам по себи није ништа посебно уколико не улажеш у себе и не помераш своје границе. Уласком у Удружење добио сам простор и изашао из своја четири зида. Од тих дивних људи и добрих уметника, добио сам подршку за оно што радим и због тога сам наставио са стварањем и уметничким сазревањем. Волим да шаљем поруке, а често и провоцирам својим делима, како би се можда негде чуо тај тихи глас. Све у нади да се заустави ова болест, звана похлепа хомосапијенса."

 Затварање изложбе

Изложба KUNSTISTSCHOEN трајала је недељу дана, а посетиоци су се и након отварања одазивали на позив плаката испред галерије. Многи пролазници и туристи забележили су своје дивљење у Књизи утисака и потврдили да уметност на овој изложби свакако јесте задивљујућа, разноврсна и, као што њен назив наговештава, лепа.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи