Читај ми!

Одржана Eвропска смотра српског фолклора дијаспоре у Новом Саду

У Новом Саду, 27. маја, одржана је 25. европска смотра српског фолклора дијаспоре, коју је отворио министар без портфеља у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић, задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором.

"Поносно стојим овде пред вама, окружен талентованим младим људима, који су чувари нашег богатог наслеђа и традиције. Веома је важно што смо сви заједно овде, без обзира где живимо, јер је управо уједињеност кључна за очување нашег националног идентитета и јачање веза између матице и дијаспоре. Допустите ми да изразим своју дубоку захвалност и поштовање према председнику Републике Србије, господину Александру Вучићу, који је указао част и покровитељство овом догађају. Његова подршка и ангажовање у очувању нашег културног наслеђа и повезивању матице и дијаспоре изузетно су драгоцени", истакао је министар Милићевић приликом отварања манифестације.

Смотра је окупила 37 друштава из седам европских земаља у такмичарском делу, док је у ревијалном делу наступило још пет друштава из околине Новог Сада и једно друштво из Немачке.

Отварању смотре фолклора присуствовали су и епископ Дамаскин, изасланици председника републике и министра културе, представници Управе за дијаспору Министарства спољних послова и Града Новог Сада, наведено је у саопштењу.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон изјавио је да су Срби из дијаспоре сложни и привржени Србији.

"Од када сам постао директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, сви ме питају како излазим на крај са том чувеном српском неслогом, поготову у дијаспори. Међутим, ја сматрам и више пута сам се уверио у то, да Срби нису мање сложни ни од Француза, ни од Италијана и осталих народа и да наша дијаспора уме да буде јединствена када је то потребно", рекао је Гујон.

Он је нагласио да се у Новом Саду окупило 45 удружења из целе Европе.

"Радили су вредно месецима заједно, превазилазећи све несугласице и неспоразуме, како бисмо, уз подршку наших институција били данас сви заједно. Ово окупљање је прави пример слоге и јединства и то је оно што је потребно нашој Србији и нашој дијаспори. Хвала што сте на делима показали да је то могуће и показали свима нама правац којим треба да идемо", казао је он.

На овогодишњој смотри учествовало 2.000 учесника у такмичарском и ревијалном делу програма, наведено је у саопштењу Управе.

 

среда, 27. септембар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"