Читај ми!

Теслини дани у Помазу

У Помазу су протеклог викенда, уз богат културно-уметнички програм, одржани „Теслини дани“, које су отворили Петер Харди, заменик градоначеника Помаза и српски представник у Парламенту Мађарске Љубомир Алексов.

Познато је да је Никола Тесла у својој младости, у више наврата, боравио у Помазу, градићу надомак Сент Андреје, где је често свраћао код свог рођака Паје Мандића.

У овом граду 27. маја отворени су Теслини дани, а повод организовања ове тродневне манифестације је прошлогодишње постављање спомен бисте овог великог српског и светског научника које би требало да постане традиција.

Манифестацију су отворили Љубомир Алексов, српски представник у мађарском Парламенту и Петер Харди, заменик градоначеника Помаза.

"Ова биста је једина у јавном простору у Мађарској, а сви знамо да је Мађарска за Теслу била одскочна даска и веома важна тачка на путовању ка научним хоризонтима, ка светској слави. Управо смо због тога и одлучили, са мојом супругом, са нашим удружењем Круг и са пријатељем Мишом Мандићем, да поставимо бисту у јавни простор", рекао је Милан Ђурић, председник Удружења Круг у Будимпешти.

Промоција живота и дела Николе Тесле је основни задатак Теслине научне фондације (ТНФ) са седиштем у Филаделфији.

"Ја сам овде дошао испред ТНФ да на неки начин подржим напоре локалне српске заједнице, да разменимо неке идеје, да видимо како би нешто могли заједно да радимо...Баш поменух колегама да би и у Помазу могао да се оснује Никола Тесла клуб, да би деца развијала своју инвентивност и креативност, не мора то бити само техника...могу они и од пластике да праве нешто што би их асоцирало на Теслине изуме, а може и из такорећи ничега, да настане светска сензација, неки нови Тесла, што да не", рекао је предраг Карасовић из Теслине научне фондације.

Теслина научна фондација сваке године додељује награду у виду Златне медаље са ликом Николе Тесле и захвалнице, појединцима и организацијама, а ове године она је припала доктору Ивану Голубу у знак поштовања за његов патриотски рад на јачању српског идентитета и културе у Мађарској, као и за посебно залагање на очувању и развоју имена и дела српског генија Николе Тесле.

"Никола Тесла код свог ујака код Паје Мандића је дошао у посету који му је помогао и запослио га у тзв. телефонском центру у Будимпешти, где је Никола, као јако талентован и млад инжењер напредовао и тамо је извршио истраживања и два пута је био у Помазу у нашем насељу, и ту историјску чињеницу ми јако поштујемо, предајемо, и све оно што је повезано са Теслом и Мандићевима тако негујемо да приређујемо разне приредбе које посећају и негују спомен Николе Тесле и Мандића. Мислим да Мађарска и ова средина може бити јако поносна на то да из шире околине Европе је тако могла да сакупи талентованог човека и талентоване људе, који је стигао у Америку, али никад неће заборавити свог ујака Пају Мандића који је био у Помазу", рекао је др Иван Голуб, добитник Теслине златне медаље.

На самом крају првог дана манифестације представници више српских и мађарских институција положили су венце испред бисте Николе Тесле.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво