Читај ми!

Девет чланова АССФ представиће се на Европској смотри српког фолклора дијаспоре у Новом Саду

Девет чланова Аустријског савеза српског фолклора (АССФ) учествоваће на Европској смотри српског фолклора дијаспоре која се предстојећег викенда, 27. и 28. маја одржава у хали Спенс у Новом Саду.

КСД Бамби (Беч),КУД Јединство (Беч), СКЦ Стеван Мокрањац (Беч), Младост (Леоберсдорф), КУД Јован Јовановић Змај (Солленау), КУД Јован Јовановић Змај (Фелдкирцх), КСЗС (Салзбург), КУД Опанак (Салзбург) и Удружени ансамбли „Завичај – Никола Тесла" (Клагенфурт и Виллацх) наступиће у такмичарском и ревијалном делу Смотре пред многобројном публиком из Србије и читаве Европе. Председник Аустријског савеза српског фолклора, Александар Станковић, каже да бројност ансамбала АССФ на овој манифестацији говори о активном раду друштава и Савеза.

„Чињеница да чак девет ансамбала из Аустријског савеза српског фолклора учествује на предстојећој Смотри у Новом Саду показаје колико су активна друштва у Аустрији на пољу очувања српског језика, традиције и културе, посебно међу четвртом и петом генерацијом Српкиња и Срба, од којих ће многи наступити у Новом Саду", истиче Александар Станковић.

"Предстојећа Смотра, поред ревијалног, има и такмичарски део. Овог викенда неће бити важно ко је први, други или трећи, већ ће најважније бити да друштва из целе Европе представе свој рад у предходном периоду, да млади остваре нова познанства и да наставе да се друже. Та дружења и упознавања су један од главних разлога због којих сви они жељну ишчекују ову Смотру", наглашава Станковић.

Председник АССФ позвао је све сународнике да дођу током викенда у Спенс и да уживају у сплетовима и игри свих ансамбала учесника Смотре. Он се уједно захвалио Асоцијацији српског фолклора дијаспоре која је организатор овогодишње Европске смотре српког фолклора дијаспоре у Новом Саду.

 О Аустријском савезу српског фолклора (АССФ)

Аустријски савез српског фолклора основан је 2020. године и окупља 26 српских удружења, клубова и културно-уметничких друштава из Аустрије. Главна мисија АССФ је да развија, унапређује, координира и повезује културно-уметничка друштва, како међусобно, тако и са другим релевантним установама културе у матици и Републици Аустрији, док је главна делатност очување, подстицање и извођење српских традиционалних игара.

недеља, 24. септембар 2023.
19° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"