Пакрачка библиотека - књижевно непроцењиво благо

Срби су на простору данашње Хрватске оставили трајни траг и о томе сведочи историја. Доказ за то је и Пакрачка библиотека, коју је током рата деведесетих, од намере хрватских војника да је спале, спасио професор Иван Хити из Вараждина. Књижевно благо непроцењиве вредности, старо је око два и по века, а многе књиге и рукописи су под заштитом државе. Ових дана, потписан је споразум између Универзитета у Бањалуци и Епархије пакрачко-славонске, који ће допринети научноистраживачком раду на баштини Библиотеке.

Библиотека Епархије пакрачко славонске друга је у свету по броју рано штампаних јужнословенских књига.

Најстарија књига у библиотеци је из 1497. године а реч је о Вергилијевим сабраним делима на латинском језику, која је набављена захваљујући Влади Републике Српске.

"Не само Бањалучком универзитету, за кога се ја посебно радујем, да је први који је потписао овакав споразум од наших универзитета, зато што сам и ја бањалучки студент, јер бањалучки универзитет је моја алма матер, него и са других универзитета, да ће стручњаци моћи да долазе овде да раде", рекао је епископ пакрачко-славонски Јован.

Споразум је значајан допринос Бањалучком универзитету, али и историјски догађај, с обзиром на то да је реч о најзначајнијој српској библиотеци западно од Дунава и Дрине. Ово је по значају трећа библиотека СПЦ, после Хиландара и Патријаршије у Београду.

"Сигуран сам да академска заједница универзитета и студенти, наставници и сарадници ће имати прилику да користе у својим истраживањима, односно својим научним публикацијама, књиге, односно грађу која се налази у саставу Епархије", рекао је Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци.

"Отварамо нову страницу историје и надам се да ћемо у наредном периоду отварањем и студијских програма на катедрама историје и других студијских програма помоћи да ово научно истраживачко благо која се налази у овој библиотеци буде доступно", каже Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

Уприличен је и Округли сто посвећен Горичком зборнику, најзначајнијем средњовековном српском рукопису Јелене Балшић, кћерки цара Лазара и њеног духовника Никона Јерусалимца.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво