"Реминисценција" Софије Ћук ди Гарофани

Изложба "Реминисценција", ауторке Софије Ћук ди Гарофани отворена је 5. децембра у Етнографском музеју у Београду, а траје само три дана.

На изложби је приказана истоимена таписерија великог формата, таписеријски картон, као и шест пратећих постера на којима је приказан процес израде ове изузетне таписерије.

Целокупан рад ове уметнице базира се на традицији, од технике којом се бави до тема које обрађује, а све корен имају у народном стваралаштву Балкана и историји и традицији средњег века.

Њена монументална таписерија под називом Косовска вартоломејска ноћ била је изложена у Етнографском музеју 17. марта 2007. године.

Софија Ћук ди Гарофани је рођена у Сјеници. Последњих педесет година живи у Паризу у коме је на Сорбони завршила студије француског језика и упоредо студирала на Високој школи примењених уметности у Паризу, Одсек за текстил.

Сликар-картониста, ствара таписерије, пастеле према таписеријама, керамик и текстил за високу моду. Професор је примењене уметности у Паризу.

Позната је њена таписерија Грбавица као Герника - омаж Пикасу, као и циклус таписерија посвећен Јелени Анжујској.

Софије Ћук ди Гарофани је 1988. године награђена првом наградом Салона ликовних уметника Champs sur Marne у Француској, а 1992. је добила Медаљу за заслуге Француске. У Србији је 2000. године проглашена за жену деценије српске дијаспоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво