Књиге су највреднији поклон

Универзитетски професор из Швајцарске, др Душан Шимко, Универзитету у Новом Саду даривао је већи број књига. Једна читава библиотека завршила је на Филозофском факултету у Новом Саду, а професор је учествовао и у организацији транспорта.

Овај леп гест професора одјекнуо је на најлепши начин код наших људи у Базелу, где професор живи, али и шире, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Жељко Кнежевић.

Професор је активан и у јавном и друштвеном животу, посебно у време НАТО агресије на Србију. Он је тада организовао или учествовао на научним и стручним скуповима, на којима су дебатовали историчари и дипломате највишег ранга.

Био је позиван и да на медијима изнесе стручно мишљење о актуелним дешавањима, а која су се косила са већином европских ставова...Професор Душан Шимко учествовао је са нашим ауторима и на књижевним вечерима, а својевремено је имао запажен говор о равничарском сликарству приликом отварања изложбе Горана Митровића у Базелу.

У поклон-библиотеци има доста антикварних и вредних књига. Неке су ретки примерци, које заслужују да се нађу у свакој стручној библиотеци.

Библиотека се састоји од 33 пакета, са просечном тежином од 21 кг. Све књиге и пакете упаковали су на једну палету браћа Будишин. Палета је стручно припремљена, умотана у фолију, лагерована и утоварена у привременом лагеру поред Базела.

Осим транспорта, решена је и дуга законска регулатива кад је поклон у питању (шпедитер, порез и царина). 

Ове недеље, књиге су коначно стигле у Нови Сад. Библиотека Филозофског факултета је са захвалношћу примила поклон, а за књиге кажу да ће бити од велике користи студентима и професорима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво