Бронза за бронзанoг ћурана

На овогодишњој 41. изложби „Salon National Artistes Animaliers“ у Брy-сур-Марне у близини Париза, наш уметник Василије Стојановић–Васа награђен је бронзаном медаљом. Жири је за овогодишњу изложбу изабрао Васин рад од бронзе „Ћуран“ рађен у комбинацији са сребрним прибором за јело.

Изложба већ 41. пут отвара своја врата за уметнике из целог света, а чија су једина тема животиње. Фантастични радови, слике, графике и скулптуре представљају врхунске презентације животињских мотива, не само са подручја Француске, већ и целе Европе.

Ово је друга награда коју је наш уметник добио у Француској. На интернационалној изложби у Ilzzach-у у априлу ове године L´Art au Coeur de l´Europe где је тема била Ирска, а на којој је учествовало више од 80 уметника, Василије Стојановић - Васа освојио је прво место у категорији скулптуре са истоименем радом Ирска, рађеним у дрвету и бронзи.

Васа Стојановић је учествовао и на реномираној изложби „Le Salon d'Automne" у Паризу која је одржана од 12. до 15. октобра на Јелисејским пољима. Организација Société du Salon d'Automne (позната и под скраћеним именеом Salon d'Automne или Парски јесењи салон) основана је 1903. од стране архитекте Frantz Jourdain и уз помоћ Georges Rouault, Paul Cézanne, Eugène Carrière и Аугусте Реноир. Она је била реакција на конзервативну политику официјелног Salon de Paris.

„Изложбу је посетило више десетина хиљада посетиоца, међу којима и генерални конзули Кине, Русије и Бразила. Иако су Василије Стојановић-Васа и Вајар Рашко Маринковић, председник скулптурне секције Јесењег салона, и још неколико уметника са екс Ју простора излагали, на жалост, од наших званичника се нико није појавио", каже за Програм за дијаспору РТС-а Васа Стојановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се