Поетска дружина не да тишини да победи

У просторијама Центра IOD у Вићенци недавно је одржана промоција књиге стихова "Зов огњишта", двојезичне збирке, која спаја песничким савезништвом четворо аутора из три различите државе: Раду Рајић Ристић и Карлу Галван из Италије, Снежану Солкотовић из Корбова код Кладова, у Србији и Жељка Кнежевића из Швајцарске.

Заједнички лајт мотив њиховог песништва је огњиште и жал за домовином. Карла је дубоки поштовалац и познавалац Србије коју доживљава као другу домовину, јер су небројени боравци и промоције у Београду допринели да она Србију сматра својом другом домовином.

Иако на промоцији нису били песници Снежана Солкотовић и Жељко Кнежевић, две присутне ауторке су прочитале и њихове песме. Публика је била "двојезична", као и сама књига. Било је и Италијана и Срба, тако да су се те вечери чула оба језика, што је давало посебну чаролију догађају. 

Модератор вечери био је Андреа Стаљиано, а публици се обратила и Лиа Марчети, власница Центра IOD.

"Јако ми је драго што могу да угостим ове две песникиње и што су обе везане за Србију. Ту зељу сам посетила неколико пута и остала ми је у дивној успомени и везује ме за моју рану младост. Самим тим што је моја мајка из Сарајева, осећам блискост и топлину народа са простора бивше Југославије", рекла је Лиа Марчети.

Посебно је привукла пажњу присутних рецензија Тодоре Шкоро о књизи.

"Нигде се, као у поезији, није тако лако враћати у прошлост, оживљавати њене боје, мирисе, осећаје. Зов огњишта јесте наслов можда очекиван за ову збирку, имајући у виду да су аутори (или су то некад били) отргнути од дома, пуни чежње и носталгије за њим.

Међутим, то огњиште у поезији ова четири песника не мора да буде увек само давно напуштени дом. За Карлу Галван то је љубав, константа којој се она увек враћа и од које се, у ствари, никад није одвајала.

За Раду Рајић Ристић то јесте жал за родном земљом и родним домом, али истовремено је и обавеза да премости, као мајка, прошлост и будућност, традиционално и модерно, исток и запад, на чијој међи се нашла, како би будућим генерацијама, па и сопственом сину, отворила лепши и лакши пут у свет.

Жељко Кнежевић огњиште уме да види у сваком трептају природе, ма где се он физички у том моменту налазио, и он у том виђењу користи изузетно снажне метафоре.

Снежана Шолкотовић, четврти члан ове поетске дружине, зна да је певање оно што је најважније како би сећање надживело заборав. Она каже „... јер када се тишина ушуња/ нестаће песме из старог краја".

Заједничким певањем у овој збирци, ова четири песника не дају да тишина победи и сећање нестане", написала је рецензент збирке Тодора Шкоро.

"Овако се граде мостови пријатељства и показује величина, богатство и вредност наше земље; на овај начин покушавам и тежим да нашу земљу прикажем у најлепшем руху и светлу, да је приближим Италијанима и да у њима пробудим жељу и вољу да је посете и упознају, а не путем извора информисања, јер Србију треба доживети да би је заволели и дубоко волели и поштовали. Пут је, што се у народу каже, трновит, али ја не одустајем од своје намере", каже за Програм за дијаспору РТС-а ауторка Рада Рајић Ристић.

Дневне новине Il giornale di Vicenza и овога пута су придале значај и важност овом песничком догађају и објавиле чланак о промоцији са фотографијом насловне стране књиге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара