Ђаци српске допунске школе у Италији најбољи "Витезови"

На 14. београдском фестивалу писаца за децу "Витезово пролеће", у организацији књижевног часописа за децу "Витез", међу најталентованијом децом Србије нашло се и 14 ђака српске допунске школе у Италији.

На 14. београдском фестивалу писаца за децу Витезово пролеће награђено је четрнаесторо ученика српске допунске школе из наставних пунктова Допунске школе у Вићенци, Арзињану, Басану и Валдању, сазнајемо од професорке Оливере Абадић.

"Теодора Стевановић и Вера Јовановић су са родитељима прешле велики пут и преузеле награде за своје другаре који нису могли да преузму своје награде. Захвални смо организаторима што су омогућили да будемо део ове манифестације. Будући да ученици усвајају српски језик као други, своју емоцију и љубав према Србији нису испољили речима, него ликовним радовима", каже за Програм за дијаспору РТС-а професорка Оливера Абадић.

Како каже професорка, то је само једна од активности које су овог пролећа реализоване у допунској школи у Италији.

"Недавно сам одржала час Шетња кроз Србију, у лепом италијанском градићу Ћитадели, у приватној италијанској школи Scuola Waldorf Aurora, која ради по специфичним демонстративно-интерактивним методама. Час сам одржала са Драганом Милошевић, која је омогућила ову сарадњу и од своје 11. године живи у Италији, али се труди да Италијане упозна са историјом, традицијом и културом своје земље. Час је замишљен као шетња кроз Србију, а ученици су могли да чују изворну српску, али и савремену поп песму, причу о далекој и не тако давној историји, да се упознају са природним лепотама, Андрићем, народним ношњама...", каже професорка Абадић.

 Учење уз игру

Креативна радионица Дорис организована је крајем априла у граду Bassano dell Grrapa. Као и прошле године, проф. др Здравко Живковић, аутор игре "мозгалице", дошао је са сарадницима из Новог Сада и поделио са ђацима радост учења игром. Поред ученика Наставног пункта Басано, радионици су присуствовали и ученици из Арзињана, Алонтеа и Торија. У креативној атмосфери изабрана су три најбоља ђака, која су на поклон од аутора добили ову креативну игру.

"Наша школа је, захваљујући учешћу у овом пројекту и проф. др Живковићу, и даље део међународног Фестивала памети, на коме је ове године учествовало девет земаља, а од допунских школа - школа у Вићенци са својим наставним пунктовима", истиче професорка.

 Дружење са песницима

Први пут је организовано књижевно вече са нашим познатим песницима за децу. Ученици и родитељи наставних пунктова Тори ди Квартезоло, Басано дел Грапа и Вићенце слушали су стихове Недељка Попадића и Сање Радојковић, који су их насмејали и изазвали понеку сузу, а афористичар Раде Ђерговић их је упознао са књижевном врстом-афоризмом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије