Још један празник српске писане речи у Франкфурту

Српски књижевни ствараоци и други културни посленици из средње и западне Европе, окупили су се по 21. пут на Мајским сусретима писаца дијаспоре у Франкфурту. Удружење српских писаца "Седмица" из тог града, сличну манифестацију традиционално приређује и у октобру, поводом одржавања Међународног сајма књига у Франкфурту.

Мајски сусрети писаца из српског расејања, започели су традиционалним пријемом у Генералном конзулату Србије у Франкфурту. У друштву наших гостољубивих дипломата, српски писци из Немачке, Француске, Швајцарске, Мађарске и Републике Српске, подсетили су се трагичног страдања српског народа и војске пре сто година, током Првог светског рата, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Драган Јаковљевић.

Стогодишњица искрцавања српске војске на Крф била главна тема овогодишњих сусрета, па је о њој било речи не само на пријему у Генералном конзулату Србије, већ и сутрадан, током централног дела програма. 

Мајска песничка ноћ, одржана је наредне вечери у једној од градских дворана у центру Франфурта. Била је то прилика не само да писаци, пре свега песници из наше дијаспоре, представе делове свог најновијег стваралаштва, већ и да упознају једни друге са новостима у културном животу Срба у својим срединама, спомену успехе које постижу на том плану, али и укажу на проблеме са којима се сусрећу.

На сцени су се низали представници бројних књижевних и културних удружења Срба из споменутих земаља. Поред осталих, представљени су Српски културни центар и Универзитет ЕЛТЕ из Будимпеште, Српске недељне новине из Мађарске, клубови писаца и других уметника из више градова Немачке, Швајцарске и Републике Српске, а били су заступљени и наши писци из Париза.

На свечаности су уручене приступнице новим члановима Седмице, а председнику овог удружења Љубиши Симићу, уручена је Повеља Златно слово, коју Српске недељне новине из Будимпеште додељују појединцима за изузетне резултате остварене на пољу очувања и популаризације српске писане речи, језика и писма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије