У Бечу одржана 21. Европска смотра српског фолклора

Протеклог викенда је Беч био центар српске дијаспоре не само Европе, већ целог света. Европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба у региону одржана је 14. и 15. маја у Бечу, у конгресном центру Пирамида, а том приликом представила су се 55 фолклорна ансамбла из целе Европе, што је највећи број учесника до сада.

Беч је, како је већ познато, 14. и 15. маја био место одржавања овогодишње Европске смотре српског фолклора Срба из дијаспоре и региона, а у конгресном центру Пирамида, учествовао је рекордан број друштава и више од 2.500 учесника из Аустрије, Швајцарске, Немачке, Румуније, Мађарске, Италије Словеније, Републике Српске и Хрватске.

Домаћини овогодишње Смотре били су троструки европски прваци, Културно-уметничко друштво Стеван Мокрањац из Беча, заједно са Савезом Срба у Аустрији.

Смотру српског фолклора у Бечу је званично отворио председник Савета Европске смотре српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, Мићо Ћетковић, и том приликом пожелео пуно успеха свим фолклорним ансамблима.

Стручни жири, који је пратио наступе 55 ансамбла и одлучио о победницима, сачињавали су етномузиколог проф. др Мирјана Закић, председница жирија, етнолог Дамир Шиповац, етномузиколог проф. др Селена Ракочевић, етно-музиколог Гордана Рогановић и кореограф Љубомир Вујичин.

Титула у Роршаху

Културно-уметничко друштво Вук Стефановић Караџић из Роршаха (Швајцарска) победник је овогодишње смотре српског фолклора јер је освојио највећи број бодова (99,57) и тиме постали прваци Европе и добитници прве златне плакете. Победничка кореографија носи назив Пође дуде на воду - Косовско Поморавље. Златни вукови су освојили и специјалне награде за најуигранији ансамбл и најоригиналнији костим.

Првих десет места и златне плакете освојили су и домаћини КУД Стеван Мокрањац, СКК Нова Генерација из Шорна, ФМД Извор из Сент Галена, КУД Младост из Темишвара, КУД Извор (Нови Изенбург), СКД Слога из Манхајма, СКУД Бранко Радичевић, КУД Борац из Солингена и СНСК Слога из Штутгарта. Остала друштва су, у зависности од освојених поена, освојили сребрне и бронзане плакете, као и специјалне награде и признања.

По први пут, од када се ова манифестација одржава, додељена је и специјална награда жирија за очување и унапређење српске традиције коју је освојио Милорад Руњо кореограф КУД  Стеван Мокрањац.

„После три шампионске титуле коју је испред наше организације освојио КУД Стеван Мокрањац, нисмо могли да замислимо бољи начин да им се одужимо, него да их, заједно за Заједницом, подржимо да буду организатори ове најмасовније манифестације у дијаспори, на којој су толико пута победили. Ми им од срца, заједно са европским колегама, честитамо на изврсној организацији и постигнутом успеху. С обзиром на то да је прелазни пехар Чича отпутовао у Швајцарску са победником, сигуран сам да ће чланови Савеза, идуће године, да га врате поново кући, у Аустрију", изразио је своје задовољство успехом манифестације председник Савеза Срба у Аустрији, Зоран Алексић.

Прелазну скулптуру, коју спонзорише дневни лист Вести, троструки прваци - друштво Стеван Мокрањац симболично су вратили директору компаније Nidda Verlag, издавача Вести, Александру Видаковићу, која је у недељу уручена победницима Вук Стефановић Караџић из Роршаха.

Следећа године, Европска смотра српског фолклора одржаће се у Словенији, тачније у Порторожу.

КУД "Стеван Мокрањац" одличан домаћин 

КУД Стеван Мокрањац је спремно дочекао бројне учеснике и био одличан домаћин.
Организациони одбор и чланови клуба су месецима вредно радили на организацији, а више од стотину активиста дочекали су и угостили велики број учесника овогодишње Смотре. Ових дана сумирају утиске, добијају комплименте и честитке од свих учесника.

Велика журка за све учеснике, организована је вече пре почетка Смотре уз заједничку песму и игру више хиљада младих људи из читаве Европе.

Поред такмичарског програма, приређена је и богата гастрономска понуда која се састојала од домаћих специјалитета па све до вола на ражњу, али и специјалитета као што је свадбарски купус. Ту су били и штандови на којима су могла да се купе освежења и сувенири, као и штандови са традиционалним народним рукотворинама.

На Смотри је једино недостајало учешће фолклорних друштава из Беча, од којих је, уз КУД Стеван Мокрањац, само КУД Јединство узело учешће на Смотри.

Смотра је једна величанствена манифестација, и достојна је сваког дивљења и поштовања. Осим такмичарског карактера ова Смотра има свој најважнији мото Не морамо победити, долазимо да се дружимо!

Организатори су заиста потрудили да свим учесницима Смотра остане у лепом сећању с обзиром на то да се Европска смотра српског фолклора након десет година поново одржава у Бечу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије