Награда Скалабрини песникињи Ради Рајић Ристић

Поводом Међународног дана матерњег језика нашој песникињи Ради Рајић Ристић, која већ дуго живи у италијанском граду Вићенци, уручена је награда Scalabrini за песму Fraternità (Братство) на свечаности 19. марта.

На конкурсу је учествовало 106 песника из региона Венето, чије песме су испеване на 106 различитих језика, а преведене су и на италијански језик.

На свечаној додели награде која је одржана у Montecchio Maggiore у вили Cordellina, песникиња је представила своју домовину, док су се иза њених леђа смењивале фотографије градова, манастира и тврђава Србије, позвавши на крају излагања све присутне да је посете.

"За мене је ова награда потврда мојих интеркултуралних активности и покушај да Србију прикажем у најлепшем руху, јер то заслужује. То је земља која ме је одшколовала и уградила високе моралне принципе према којима живим далеко од њених скута. Сви ми који смо далеко од матице осећамо потребу да је бранимо, штитимо и носимо високо њено име. Ово није мој лични успех, ово је успех моје домовине", са поносом истиче песникиња.

Ово је други пут да Рада Рајић Ристић учествује на овом конкурсу, а 2014. године је освојила прву награду за причу.

Рада Рајић Ристић је у Сан Марину, новембра 2008. добила другу награду за песму Сан боје мира, 2012. године награђена (прва награда) за песму Testamento a mio figlio (Тестамент за мога сина), а 2014. у Савони освојила награду за песму Preghiera per le donne vittime dell'indifferenza e dell'odio (Молитва за жене жртве равнодушности и мржње). Стални члан Академије Le tre castella у Сан Марину је од 2007. године, а титулу амбасадора за мир добила је 2008.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара