Помози Србији!

Највећа хуманитарна акција у историји Срба у Румунији, под називом „Помози Србији!“, почела је 20. маја и трајаће све до 1. јула. У прикупљању помоћи за угрожене у поплавама у Србији и Републици Српској укључене су све српске институције у Румунији.

Према речима новинара и публицисте Рајка Корње, активисте у Савезу Срба Румуније (ССР), за помоћ матици Србији и Босни и Херцеговини осим Савеза, као кровне српске организације, укључили су се и Српска православна црква, односно Епархија темишварска са својих 55 парохија у румунском Банату, Српска гимназија Доситеј Обрадовић у Темишвару, дипломатска и конзуларна представништва Србије у Темишвару и Букурешту, као и сам Црвени крст Румуније.

Истовремено са акцијом Помози Србији! кренула и медијска кампања на територији читаве Румуније коју је иницирала управо Српска редакција Румунског регионалног јавног медијског сервиса у Темишвару, истакао је Корња у разговору за Програм за дијаспору РТС-а и појаснио да је сачињено више пригодних аудио и видео спотова о поплавама у Србији, са апелом за помоћ, који се свакодневно емитују на националним и готово свим локалним румунским радијским и телевизијским станицама.

У спотовима се промовише јединствен хуманитарни број 8825 за СМС поруке донације од 2 евра, наводи Корња и додаје и да је и сам ССР отворио посебан жиро рачун у румунским лејима за помоћ пострадалима у поплавама у Србији и Српској.

У медијској кампањи, која је део поменуте хуманитарне акције Помози Србији!, укључене су и многе познате личности, српског порекла, који живе у Румунији, као што су некадашња фудбалска звезда Миодраг Белодедић, данас директор Фудбалског савеза Румуније, затим познати фудбалски репрезентативци Срђан Лукин и Јасмин Латовљевић, редитељ Синиша Драгин, кошаркашки тренер Драган Петричевић и многи други.

Наравно, у овој акцији прикупљања помоћи поплављенима у Србији и Српској нису само Срби већ и Румуни, познати и мање познати.

Корња само за пример наводи познатог Јон Циријака који је одмах на почетку несреће, међу првима, донирао 100.000 евра, а потом су се хуманитарној акцији прикључиле и многе друге познате личности из свих области друштвеног живота Румуније.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије