Срби у Шведској - јединствено за угрожене

Више од сто тона хуманитарне помоћи, Србији је упутила српска заједница у Шведској. Крајем маја управа Савеза Срба у Шведској посетиће Београд и Бања Луку ради координирања будућих хуманитарних активности.

У удружењима Савеза Срба у Шведској до сада је прикупљено и разним транспортним средствима отпремљено у Србију и Републику Српску преко 100 тона материјалне помоћи намењене угроженима од поплава. Успостављен је редован канал дистрибуције преко Ер Србије, а уз велику помоћ и сарадњу са Амбасадом Републике Србије у Стокхолму, јавља за Програм за дијаспору РТС Ђорђе Брстина, председник Савеза Срба у Шведској.

Преко сарадника, аутопревозника Ступ Вршац, упутили су хуманитарну помоћ фондацији Драгица Николић коју је основала супруга председника Србије, а помоћ је намењена Основној школи 14. октобар у Баричу.

Ова фондација је обезбедила и превоз за још 24 тоне робе, највећим делом хигијенских артикала.

Донације из главног града Шведске иду углавном преко канцеларије Савеза Срба и једним великим делом преко удружења Солна.

Тренутно је на друму шлепер помоћи упућен из јужног дела Шведске Црвеном крсту Републике Српске, а у понедељак креће и други шлепер истим путем. Црвеном крсту Србије долази још један шлепер помоћи наредне седмице.

Срска удружења Козара, Синђелић и Семберија из Гетеборга, као и Србија и Ситан вез из Малмеа, те удружења из Гиславеда, Лунда, Ландскруне, Вестероса, Јончепинга, Норчепинга, Еребра, Ескилстуне, Чепинга, Линчепинга и других места су центри сакупљања помоћи.

Треба истаћи солидарност и помоћ и шведских пријатеља као што су фирме JC, Scandic hoteli, Mogul и многи други. Камионима фирме Brovex бесплатно ће се једном седмично слати помоћ у српске отаџбине.

Српска омладинска организација је до сада прикупила преко 6000 евра добровољних прилога.

Организација жена Савеза Срба даје свој драгоцени допринос, а председница Радмила Ериксон је и овога пута носилац њиховог хуманитарног рада.

Сву организацију и највећи део трошкова покривају удружења Савеза Срба и многобројни вредни чланови. Секретаријат Савеза даје свој немерљив допринос, а управа Савеза Срба састављена од чланова из разних делова Шведске је носилац и координатор активности.

Крајем маја месеца ће Управа Савеза Срба посетити Београд и Бања Луку ради координирања будућих хуманитарних активности јер ће помоћ Срба из расејања својој матици бити потребна годинама након што се вода повуче.

"Ми ћемо помоћи да се наша земља обнови, али људске животе нико не може вратити. Зато су наше тужне мисли упућене прије свега породицама жртава ових поплава. Ми свакодневно пратимо вјести из отаџбине, а срца су нам пуна јер осјећамо да смо добра деца наше драге заједничке мајке", пише у саопштењу Савеза Срба у Шведској, које потписује Ђорђе Брстина, њен председник.

Све информације о Савезу и њиховом хуманитарном раду могу се пронаћи на srpstvo.com

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије