Српска заједница освестила британску јавност

О хуманитарним акцијама српске заједнице на територији Велике Британији, из Лондона, за Програм за дијаспору РТС-а, говори Наташа Кочиш из лондонског Српског Сити Клуба.

"Мени је заиста изузетна част да вам се обратим испред читаве српске заједнице у Великој Британији која је овог пута показала како можемо да урадимо много тога."

"Апсолутно све организације су се ујединиле, направили смо координацију на читавом острву не само међу организацијама већ и међу појединцима који су се одмах јавили да помогну на било који начин." 

"Наши превозници су се организовали и бесплатно прикупљају и превозе робу у два главна прихватна центра а то су црква Свети Сава у Лондону и Амбасада Републике Србије у Лондону."

"Наравно, постоје и разни други прихватни центри али то су та два главна преко којих шаљемо све потребне донације преко Ер Србије. До сада, колико је мени познато, прикупљено је преко седам тона ствари које иду преко Ер Србије, међутим то не укључује велики број камиона, комбија и осталих превозних средстава са којима наши људи са Острва одлучују да крену путем Србије, али морам да напоменем и путем Босне и Херцеговине, да помогну у овом тешком тренутку за све наше људе доле."

"Осим PayPal рачуна који је оглашен на порталу Владе Србије, Амбасада у Лондону је отворила банковни рачун за уплату у фунтама и до сада је уплаћено нешто преко осам хиљада фунти."

"Ми очекујемо да ће тај број расти у наредних неколико дана и недеља јер је, што се нас тиче, ово акција која неће трајати у следећих пар дана већ нешто што ћемо морати да организујемо и одржавамо у следећих неколико недеља, месеци, можда чак и година."

"И у међувремену, амбасадор Огњен Прибићевић је добио позив и гостовао је на Sky-у, CNN-у и веома утицајном Радију 4. Штампани медији су такође у међувремену почели да пишу, међутим, ми мислимо, да то и даље није довољно и да се пажња која је упућена угроженима на Балкану не посвећује на начин на који би требало."

"Међутим, позитивне ствари су да се британски Црвени крст заузео да помогне и да нам је Главна пошта сада почела да излази у сусрет и добили смо потврду да су из Бристола понудили да бесплатно преносе донације у наше прихватне центре."

"Тако да - јесу закаснили са реакцијама али оно што ми видимо је да је подршка која нам се сада пружа све јача и ми се надамо да ћемо ускоро добити много бољу покривеност него што је имамо до сада."

Добровољци заинтересовани да помогну у паковању и дистрибуцији сакупљене хуманитарне помоћи могу се јавити Амбасади Републике Србије путем телефона 0207 235 9049 или и-мејл адресе  floodrelief@serbianembassy.org.uk.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије