Крос РТС-а у Москви

Протеклог викенда одржан је Крос РТС-а у Москви. Иако ангажовани у организацији прикупљања помоћи за угрожене у Србији, амбасадор РС у Москви и представници Кризног штаба нашли су времена да присуствују овом, за наше малишане у Русији, радосном догађају.

У Москви је протеклог викенда, девету годину за редом одржан Крос РТС-а. У двадесет четири трке учествовало је више од стотину деце и родитеља. Догађају су присуствовали председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону Драган Станојевић, члан Кризног штаба Ђорђе Тимотијевић, Татјана Ћитић, одговорни уредник Програма за дијаспору и Дигиталног програма РТС-а и српски привредници.

Организатори кажу да су због несрећних околности које су задесиле Србију били у дилеми да ли да откажу крос, али су због превелике жеље деце која овај дан доживљавају као празник, одлучили да се одржи. Скуп је отворио амбасадор Србије у Руској федерацији Славенко Терзић.

„Ја сам веома срећан што могу у име амбасаде Републике Србије да отворим ову врло важну културну и спортску манифестацију Крос РТС-а за децу из дијаспоре, у овом случају децу из Руске Федерације. Да се налазимо у пријатељској земљи показали су и ови дани када је наша земља, Србија, захваћена катастрофалним елементарним непогодама. Знате да су два авиона слетела као помоћ Србији, као и још два авиона, и ова земља је на делу показала да је наш искрени пријатељ, не само историјски, него и у овим данима. Зато вас молим да још једном срдачно поздравимо нашу браћу Русе, који помажу нашој земљи", каже Славенко Терзић, амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији.

Непроцењиву заслугу за окупљање српске заједнице у Москви имају Љубица Алексић, оснивач кроса у том граду, учитељица Даница Продановић и Весна Пантовић. Њихов ентузијазам и истрајност чине да ова манифестација буде омиљена међу нашим људима и да траје скоро деценију, у земљи у којој не постоји ни српски културни центар ни српска допунска школа.

„Ово је велики значај за нас јер се ми једном годишње окупимо и то у мају месецу када је крос. Ми немамо где да се окупимо, тог дана је највећи скуп Срба у Русији и сви га жељно ишчекују", каже Весна Пантовић.

Даница Продановић каже да је значај кроса због дружења.

"Развија се спортски дух, љубав према отаџбини, то је најважније, после идемо у камп", каже Даница Продановић.

Следеће године Москва слави десетогодишњицу кроса РТС-а у том граду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије