И Шведска је на ногама

Из Шведске, авионом Ер Србија, вечерас стиже прва пошиљка хуманитарне помоћи. Организације наше дијаспоре у градовима Шведске ујединиле су се у акцији помоћи жртвама поплава у Србији.

Александар Симић, координатор акције Help for Serbia from Sweden за Програм за дијаспору РТС-а каже:

"Преко Савеза српских удружења у Стокхолму који је кровна организација за сва српска удружења у Шведској, од Малмеа на југу, преко Халмстада, Гетеборга, до Стокхолма, Упсале, Мoтале, и наравно Удружења у Солни које је било први пункт за сакупљање одеће, сви су се укључили и сви су се пробудили, сви су кренули да раде.

Ту су и пунктови које су отвориле индивидуе као што сам ја које нису чланови ниједног српског удружења али су имали организаторске способности или магацин где би могли да прикупљају помоћ.

Почели смо са сакупљањем гардеробе, сада знамо да одећа у Србији није тако акутна и фокусирани смо на хигијенска средства.

Наши људи скупљају новац преко Српске православне цркве у Стокхолму где је скупљено преко седам хиљада евра и наш свештеник је већ отишао како би преко црквених општина у Србији тај новац био подељен.

У понедељак ујутру су стигле информације у амбасаду из Министарства иностраних послова тако да су већ у понедељак поподне кренули да издају папире потребне да ту помоћ коју смо већ скупили пошаљемо даље.

Тако и први контигент од петнаест кубних метара, тежак око две тоне, креће вечерас првим авионом Ер Србија.

Нико нам није веровао шта се у Србији догађа, толико је све било незаступљено у медијима. Ја сам, коначно, синоћ успео да дођем до шведског државног радија, урадили су интервју који је ишао јутрос и већ од јутрос медији критикују сами себе да једноставно свему томе нису дали потребну пажњу.

Осећам да ће сада све ићи лакше. Ми ћемо вечерас на заседању незваничног Координационог тима у амбасади бити заиста срећни када добијемо инфомрацију са Сурчина да је та прва помоћ од две тоне послате Ер Србијом стигла" закључује Александар Симић у свом јављању из Шведске.

Српска Омладинска организација у Шведској јавља да је прикупљање финансијске помоћи организовано и слањем СМС порука а детаљна упутства можете наћи на сајту svenskserber.se

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије