Цирих помаже поплављеној Србији

Црква Успенија Пресвете Богородице у Цириху, у сарадњи са Генералним конзулатом у Цириху, сакупила је велике количине хуманитарне помоћи за угрожене у поплављеним подручјима у Србији.

Већ неколико дана организују се хуманитарне акције широм Швајцарске. Сви су сложни у остварењу заједничког циља: прикупити помоћ у што краћем року и доставити је тамо где је најпотребнија, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Драгана Влаисављевић из Цириха.

Велики број клубова, угоститељских објеката и појединаца обраћао се Генералном конзулату око информација и усмеравања. Генерални конзулат је у сарадњи са црквом Успенија Пресвете Богородице у Цириху успео да прикупи на десетине тона робе - одеће, обуће, хигијенских средстава, пелена, душека, постељине, а покренута је и акција за прикупљање новчане помоћи.

Помоћ је стизала у просторије цркве, велики број волонтера је био ангажован на утовару џакова, као и у разврставању робе која је исти дан пакована и вожена за Србију.

Срби из Швајцарске, као и Срби широм света, и овом приликом су показали велику солидарност и заједништво. Велики број превозника понудио је своје услуге, бесплатно превожење хуманитарне помоћи, али потребно их је више.

Велике напоре у организацију уложили су свештеници православне цркве у Цириху Мирослав Симијоновић и Бранимир Петковић, као и представници конзулата у Цириху конзул Радивоје Радојевић и вицеконзул Предраг Мандић.

Организатори апелују на све који желе да донесу хуманитарну помоћ, да то учине тако што ће је однети у просторије цркве или Генералног конзулата, како би у што краћем року била послата у Србију.

Тренутно су најпотребнија хигијенска средства, батеријске лампе, грејалице, пумпе, гумене чизме, душеци, постељина.

Генерални конзулат Републике Србије у Цириху на својој веб страници (zurich.mfa.gov.rs) објављује најновије информације о прикупљању хуманитарне помоћи у Србију.

Информације се могу добити и на дежурни телефон +41(0)44 20 20 289.

Очекује се и посета швајцарске телевизије цркви Успенија Пресвете Богородице, па ће ова акција имати великог одјека и међу Швајцарцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара