Управа царина: Олакшан пријем хуманитарне помоћи

Управа царина дала је налог свим царинарницама да поступак са хуманитарном помоћи сматрају приоритетом и максимално је поједноставила процедуру њеног упућивања на одредиште.

Они који хуманитарну помоћ шаљу у Србију, а немају прецизну информацију коме, треба да је упуте на царинску испоставу Терминал Београд (11568).

На тај начин ће роба коју су послали ипак стићи до оних којима је најпотребнија, саопштила је данас Управа царина.

Царинарницама је дат налог да у одређеним, изузетним ситуацијама када превозник из објективних разлога није у могућности да ангажује шпедитера сами цариници преузму попуњавање декларације и њену обраду.

Управа царина цео процес допремања хуманитарне помоћи координира у тесној сарадњи са представницима других надлежних органа, а у контакту је и са удружењима наших грађана у иностранству, јер се распитују о томе како да организују допремање робе и коме да је упуте.

У царинској испостави Терминал Београд обезбеђено је стално присуство (24 сата) представника Црвеног крста, припадника МУП и царинске службе.

У претходних неколико дана се показало да наши људи из дијаспоре организују конвоје хуманитарне помоћи и шаљу оно што је у овом тренутку заиста најпотребније угроженом становништву. То су пре свега вода и храна, одећа, обућа, санитетски материјал, средства за хигијену.

Управа царина је навела да се придружује апелима Владе да доносиоци хуманитарне помоћи покушају да сазнају која врста помоћи је угроженима најпотребнија и где треба да је доставе, како би се помоћ достављала координисано и у континуитету за добробит угрожених грађана.

Што се тиче самог поступка у случајевима пријема хуманитарне помоћи, за то постоји јасно прописана царинска процедура и усаглашен поступак како са таквом робом треба поступати како на граничним прелазима, тако и унутрашњости Републике Србије.

"Потребно је само да се направи кратак списак, опис робе која ће стићи са спецификацијом'', изјавио је помоћник директора Управе царина Веселин Милошевић и додао да ће свако транспортно средство које превози хуманитарну помоћ брзо и без икаквих проблема ући у царинско подручје и доцхи на своје одредиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије