Станојевић: Неопходно увођење јединственог међународног броја

Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, позива све људе добре воље да се укључе у заједничку акцију прикупљања помоћи за угрожену Србију и предлаже увођење међународног броја на који би дијаспора могла да шаље СМС поруке на одабрану суму.

Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону у изјави за РТС истиче да се дијаспора брзо организовала на прикупљању помоћи за угрожену Србију и апелује на све да се орјентишу на уплаћивање новчане помоћи. Ђорђе Тимотијевић, привредник из Москве задужен за контакте за физичка лица при амбасади, за РТС каже да се многи у Русији јављају и нуде помоћ која је више него добродошла.

„Дијаспора је као и увек реаговала прва, организовали смо се у целом свету преко различитих хуманитарних фондова, организација итд. Дијаспора је врло активна. И дању и ноћу се људи јављају јер желе да помогну, међутим постоји неколико проблема које наша Влада мора да реши што пре. Овде нико не плаћа рачуне одласком у банку, него сви плаћају од куће, тако да би требало обезбедити да сви могу картицама од куће извршити уплате, јер ћемо тако имати многоструко веће уплате и реализацију целокупне акције помоћи. Предлажем да Влада омогући да се обезбеди један међународни број да би цела наша дијаспора слањем једне поруке да изабере суму коју жели да донира. Ако је то могуће, то би био прави погодак.

Многи желе и да сакупе материјалну помоћ, а велики је проблем како је прикупити на једном месту. Још нешто је важно, да се прати ситуација, јер оно што је данас важно, можда неће бити сутра, нама треба недељу дана да се организујемо и пошаљемо помоћ.

Ми смо овде, у Москви имали састанак са амбасадором Славенком Терзићем, формирали смо координациони штаб и почели да се организујемо. Али, имамо проблем који има цела дијаспора - а то је начин плаћања средстава", каже Станојевић.

На који начин ће бити транспортована помоћ?

"Ми имамо активности са физичким и правним лицима, прикупља се помоћ и по амбасадама, сакупићемо све на једном месту, па ћемо преко аутопревозника наћи начина да то превеземо у Србију.

Ми апелујемо да се уплаћују новчана средства или да то буде нпр. цео камион који би ишао за Србију.

Желим да позовем целу нашу дијаспору, јер ми у дијаспори смо били увек први у одбрани интереса нашег народа и хтео бих да се захвалим онима који су већ реаговали и онима који ће тек реаговати, јер Србија очекује велику помоћ од нас, да укључе све пријатеље у свету, јер најважније је да се у наредне 2-3 недеље уради што више и надам се да ће то наш народ осетити", закључује Драган Станојевић.

Ђорђе Тимотијевић, привредник задужен за контакте за физичка лица истиче да је понуда пуно.

„Нуди се помоћ у личним, финансијским средствима, нуде медицинску помоћ, храну, беби опрему, опрему за болнице, све што је потребно...Један део прихватишта је у амбасади а један део у магацину једне фирме.

Доста приватника је понудило превоз помоћи камионима, очекујем већ сутра увече прве пошиљке, а све информације ће бити на сајту амбасаде", каже Тимотијевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије