BaNeFF и у Норвешкој

Фестивал филмова са Балкана BaNeFF, први пут је одражан у Норвешкој, истовремено у Бергену и Ослу, од 9. до 11. маја. Приказано је осам филмова, а гост фестивала је био продуцент Зоран Јанковић.

Трећи BaNeFF, Balkan New Film Festival одржан је у фебруару у главном граду Шведске, Стокхолму, а ова ревија најновијих филмова са Балкана настављена је у мају, и у норвешким градовима Ослу и Бергену.

Balkan New Film Festival има за циљ да шведској, односно нордијској публици представи најновија кинематографија балканских земаља. BaNeFF је фестивал такмичарског карактера, а присутан је на шведској сцени од фебруара 2012. године када је први пут успешно одржан. Ове године су приказани филмови из Србије, Хрватске, Македоније, БиХ, Грчке, Канаде и Марока.

Ове године је BaNeFF први пут одражан у Норвешкој, истовремено у Бергену и Ослу, од 9. до 11. маја. Приказани су следећи филмови: Балкан није мртав, режисера Александра Поповског (Македонија), Тежина ланаца, режисер Борис Малагурски (Канада), Лед, режисерке Јелене Бајић-Јочић (Србија), Када љубав закасни, Ивана Стефановића (Србија), Вегетаријански канибал, режисера Бранка Шмита (Хрватска), Фалсификатор, Горана Марковића (Босна и Херцеговина), Кад сване дан, режисера Горана Паскаљевића (Србија-Француска), Иза затворених врата, режисера Мухамеда Ахеда Бенсуда.

Иницијатор и главни организатор BaNeFF-а је глумица и продуцент Јелена Мила која живи у Стокхолму, а помоћ у организацији су јој пружили независно удружење Justin Thetare Production, Шведски и Норвешки институт за филм и амбасаде земаља са Балкана у Стокхолму.

Гост фестивала у Ослу, а 12. маја и у Стокхолму је био продуцент Зоран Јанковић. Продуцирао је најгледаније серије на Балкану, а то су Рањени орао, Грех њене мјаке, Мој рођак са села, Цват липе на Балкану и многе друге.

У Ослу је у публици био и Торвалд Столтенберг, некадашњи секретар норвешке амбасаде у Београду, бивши министар одбране и спољних послова Норвешке, мировни посредник УН за бившу Југославију (отац бившег председника Норвешке и садашњег НАТО шефа), који је, како преносе медији, на српском језику поручио гледаоцима на Балкану да ће увек волети Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се