Српски студенти на Кембриџу

Стипендисти PEXIM Фондације и алумнисти Универзитета Кембриџ, уз подршку Британско-српске привредне коморе (BSCC), организовали су трећу годишњу PEXIM - BSCC вечеру, 8. маја на Тринити колеџу. Одржано је предавање о британско-српском пријатељству, као и округли сто о улози Уједињеног краљевства и савезника у Великом рату.

Циљ ове вечере коју од 2012. године организује PEXIM фондација у сарадњи са Британско-српском привредном комором (BSCC) је да се студенти из Србије на Кембриџу промовишу и повежу са потенцијалним послодавцима како би се подстакао њихов повратак у земљу након завршетка студија, сазнајемо од PEXIM тима и алумниста Универзитета Кембриџ.

Поред студената, вечери је присуствовао значајан број уважених гостију из Србије и Велике Британије. Учеснике су говором поздравили Сер Пол Џаџ, оснивач Џаџ пословне школе на Кембриџу и председник BSCC, Михаил Петрески, оснивач PEXIM фондације и члан Надзорног одбора компаније Asseco, Огњен Прибићевић, амбасадор Републике Србије у Великој Британији, Денис Киф, будући амбасадор Велике Британије у Републици Србији, Хелен Пенант испред кембричког Међународног фонда који подржава PEXIM фондацију од оснивања и Марк Крендал, председник компаније Continental Wind Partners (CWP).

Десетак истакнутих компанија из Србије, Македоније и Велике Британије, многи од њих чланови Британско-српске привредне коморе, имали су прилику да упознају студенте, а спонзори вечере су биле водеће компаније на глобалном и регионалном нивоу.

На вечери је Continental Wind Partners (CWP) најавио партнерство са PEXIM Фондацијом и да ће уложити око 14000 евра годишње за додатне стипендије за студенте којима је понуђено место на Кембриџу.

"Захваљујући програму CWP PEXIM Кембриџ стипендија, два студента годишње ће моћи да заврши постдипломске студије у области енергетике, обновљивих извора енергије, заштите животне средине, инжењерства, финансија и права. Одлучили смо да подржимо PEXIM фондацију јер су двоје наших запослених који су дипломирали на Кембриџу, Тијана Гајић и Жељко Ђурић, изузетан и значајан део нашег развојног тима у Србији. Такође, видимо ову иницијативу као један од најбољих начина да подржимо и Србију и Македонију. Не постоји већа и мудрија инвестиција од оне у образовање. Наш план је да дуго будемо присутни у Србији и у нашем је професионалном и личном интересу да се Србија развија и расте што брже", рекао је Марк Кренда.

Компанија НИС помаже школовање српских студената на светским универзитетима, а они по дипломирању враћају сазнања у Србију преко стручне праксе и запослења.

"Велико је задовољство присуствовати донаторској вечери на Кембриџу. Скуп је показао да има Компанија и људи који верују да је улагање у образовање и науку сигуран пут ка превазилажењу проблема, реформи друштва и изласку из кризе. То је начин да утичемо на промену система вредности и пошаљемо поруку да је знање кључ који отвара врата на свим пољима. Као најуспешнија компанија у Србији, НИС жели да буде лидер у промоцији најбољих у свим областима који завређују пажњу и представљају квалитет којем и ми у свакодневном животу, али и на путу развоја компаније тежимо", рекла је Снежана Лакићевић, менаџер за сарадњу са универзитетима.

Компанија Infobip је поклонила таблет iPad Air студенту завршне године, кога је одабрала извлачењем из шешира и позвала младе да се врате у Србију.

"Вечера PEXIM фондације, одржана на Тринити колеџу, је свакако јединствен догађај који повезује домаће компаније са групама најталентованијих младих студената. Сама идеја повратка студената након завшених студија на Кембриџу је племенита и промовише идеју развоја привреде како у Србији тако и у региону кроз привлачење квалитетног кадра, док студентима указује на прилике за остварење амбиција", рекао је Лука Бабић испред компаније Infobip.

Компанија Comfy Angel је најавила да ће интензивније подржати PEXIM фондацију и својим примером подстаћи македонске компаније да учине исто.

Етно мрежа, Granny's Secret UK и Туристичка организација Србије су даривали поклоне за почасне говорнике током вечере 8. маја и научног предавања 9. маја - рукотворине жена из сеоских подручја, ајвар и брошуре Србије. Comfy Angel је обезбедио македонско вино, а Фоодланд органске сокове. Национална комисија Србије за UNESCO поклонила је предавачима књиге.

Предавање о британско-српском пријатељству одржано је 9. маја, а организовали су га стипендисти PEXIM фондације, алумнисти Кембриџа и LSE, подстакнути иницијативом Организације српских студената у иностранству (ОССИ).

Округли сто на тему Уједињено краљевство и савезници, сто година након Првог светског рата: лидерство кроз мир окупило је реномиране предаваче - професора историје са Кембриџа Доминика Ливена, специјалисту БиБиСи-ја и Британског савета, Вирџинију Кромптон, федералног саветника у француској Федерацији за UNESCO мреже Александра Протића, као и професора Сајмона Стоклија са Пословне школе Џаџ у Кембриџу.

Професор Доминик Ливен је говорио о односу Русије и савезника пре Првог рата, током рата и у савременим оквирима, истакнувши испреплетеност сукоба у 20. веку. Међународна публика са нестрпљењем очекује његову нову књигу о Првом светском рату, а у Београду ћемо га чути на конференцији 30. маја.

Вирџинија Кромптон је позвала присутне да се укључе у иницијативе Британског савета које обједињују визуелне уметности, спорт (нарочито фудбал), историју и меморијалне пројекте.

Александар Протић је говорио о међународним UNESCO пројектима везаним за Први светски рат и нагласио јединствен српски допринос миру током Првог светског рата који су дали Никола Тесла и Михајло Пупин, такође алумниста Кембриџа.

О иновацијама током различитих ратова говорио је профессор Сајмон Стокли са Кембриџа, нагласивши да постоји и деструктивно предузетништво. Професор Стокли је отворио дебату о вредностима на Балкану и како млади људи из Србије и региона могу предузетничким иницијативама допринети миру, економској стабилности и конкурентности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара