У кратки метар стане пуно емоција

Београђанка Маја Ђокић, на недавно одржаном фестивалу Кратки метар, публици је представила свој најновији филм "Експеримент". Поделила је са нама причу о својој потреби да сними овај филм и како јој се допада живот у Шпанији.

Фестивал кратког метра је фестивал са најдужом традицијом на Балкану. На једном месту, публика је у могућности да види најбоље из области документарног, кратког играног, анимираног и експерименталног филма. Сваке године прикаже се око 150 филмова из домаће и међународне такмичарске селекције. Поред такмичарског, фестивал је пропраћен и бројним ревијалним програмима.

Нама је најинтерасантнији био програм Дијаспора посвећен новим филмовима наших младих аутора који су студирали ван Србије и прве професионалне филмове реализовали у САД, Шпанији, Швајцарској.

Срели смо се са Мајом Ђокић, једном од аутора. Рођена је у Београду, али је одрасла у Шпанији где тренутно живи и ради. Ипак, често радо долази у родни град и радо се пријављује за овај фестивал.

"Сваке године се пријавим за овај фестивал, односно све што сам радила сам слала на овај фестивал. Претходни мој филм 260 степени је добио награду, 2011. године. Ја сам из Београда и то је најбољи начин да моја породица и пријатељи то виде, у Дому омладине, на великом платну", каже Маја Ђокић.

Бави се филмском режијом и до сада је снимила неколико успешних кратких филмова. Ове године је на фестивалу приказан најновији Експеримент.

„Реч је о једној девојчици која се сусреће са смрћу своје баке, што је највећа траума у њеном животу и покушава да одговори на нека питања, шта је то смрт...", каже Маја.

Заснован је на истинитој причи, па је било и доста емотивно на снимању.

„То је била моја лична потреба, због детињства, јер ми је пуно значила моја бака и хтела сам да се позабавим том темом", искрена је Маја.

Има доста нових планова и идеја, али то није желела да нам открије, али нам је зато за крај причала мало о животу у Шпанији.

„Велика је срећа да су Шпанци отворенији од балканских народа, још су дружељубивији и то много значи, да су људи сличног карактера, опуштенији...Сви моји пријатељи из Шпаније воле да буду овде, воле Београд, људе, изласке, тако да им је карактер врло сличан нашем, мислим да ми не би било тако, рецимо, у Немачкој...", каже Маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се