Савиндан се слави широм света

Светосавским академијама и културно - уметничким програмима српска заједница широм света обележава Савиндан. Свети Сава, утемељивач образовања и први српски архиепископ, једна је од најважнијих личности српске историје, а слави се 27. јануара.

У свим српским заједницама у Аустралији протеклог викенда је свечано обележен Савиндан, јавља за РТС Драган Царан из Сиднеја.

Централна прослава је организована у манастиру Илејн, недалеко од Мелбурна. У недељу, 26. јануара на манастирском имању одржан традиционални Светосавски фестивал фолклора. Учествовала су фолклорна друштва из свих крајева на Петом континенту.

Читавој манифестацији претходила је света архијерејска литургија, коју је служила његово преосвештенство владика аустралијско-новозеландски Иринеј уз саслужење бројног свештенства из читаве митрополије. Владика Иринеј је подсетио на велико завештање које нам је оставио Растко Немањић, најмлађи син Стефана Немање, Свети Сава, светогорски монах, први архиепископ аутокефалне српске православне цркве, дипломата, законодавац, књижевник који се сматра једним од највећих и најзначајнијих личности српске историје.

У исто време обележава се и Дан Аустралије па је због тога понедељак нерадни дан.

Светог Саву, своју храмовну славу прославиле су и црквено - школске општине у сиднејским срединама Моневале и Флемингтон.

Беч, Париз, Стокхолм...

Свети Сава прославиће се и у главном граду Аустрије, у Бечу, где живи око 200 000 Срба. Традиционална свечана Светосавска академија, коју организују Епархија аустријско-швајцарска и Српска православна црквена општина Светог Саве у Бечу, биће одржана у недељу, 2. фебруара у 17 часова, у позоришту Акцент.

Светосавски дани у Паризу почели су 23. јануара у Српском културном центру. Током петодневног програма биће одржан и Светосавски бал, девети по реду.

Уз богат културно-просветни програм Савез Срба у Шведској обележио је Савиндан 25. јануара у Стокхолму пригодном манифестацијом у ресторану Jakthörnet.

Резање колача обавили су свештеници Душан Раковић и Арсеније Гардовић из Парохије штокхолмске. Химну Светом Сави отпевала је хорска секција Српског удружења Солна. Глумица Јелена Мила говорила је последње речи Светог Симеона сину Сави, а беседу о Светом Сави одржао је доц. др Горан Латиновић. Српско дечије и омладинско друштво Никола Тесла представило се изворним песмама и играма. Присутнима се обратио председник Савеза Срба у Шведској Ђорђе Брстина.

У амбасади Србије у Москви 25. јануара у 17 сати, одржана је Свечана академија у част Светог Саве, српског просветитеља. Била је то скромна и веома важна прича о заједничкој српској и руској култури и историји, али и прилика да се песмама деце и одраслих подсетимо колико је важно да, не само српски и руски народ, већ и званичне делегације Срба које долазе у Москву, посећују Архангелски саборни храм, да би се поклонили фрескама српских чудотвораца - Светом Сави и Преподобном Симеону, кнезу Стефану Немањи, Светом кнезу Лазару, као и другим православним светињама, писало је, између осталог, у најави програма.

Светосавска забава одржаће се у Устеру, у Швајцарској, 1. фебруара, са почетком у 19 сати. Учествује Српско швајцарско позориште Дуга са представом Повратна карта. Играју Гордана Ранђеловић, Милица Поповић и Марија Николић. Наступиће и фолклорна друштва КУД Слога и КУД Свети Никола из Волфурта. Приход од ове забаве намењен је поновној изградњи цркве у селу Миладићи (Мајевица).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара