Публика гласала за филм "Фалсификатор"

Награда за најбољи филм који је прогласила публика на недавно одржаном Фестивалу српског филма у Чикагу уручена је на свечаности у Филмском центру Србије. Реч је о филму Горана Марковића "Фалсификатор", по сценарију који је написао са Тихомиром Станићем.

Директорка Фестивала српског филма у Чикагу Славица Петровић уручила је у Београду диплому за најбољи филм по оцени публике на том фестивалу главном глумцу, косценаристи и копродуценту Фалсификатора Тихомиру Станићу.

Повеље-захвалнице на свечаности у Филмском центру Србије добили су продуценти осталих пет филмова приказаних у Чикагу - Држава, Мамарош, Кругови, Пут ружама посут и Кад сване дан.

Станић је пренео поздраве редитеља Горана Марковића, који је био спречен да дође. Он је истакао да носи најлепше утиске са отварања фестивала у Чикагу, како због технички савршене пројекције тако и због великог одзива тамошње публике, а и укупне добре организације.

Петровићева, оснивач и главна уредница српског гласила Огледало, које већ 12 година излази у Чикагу, изразила је наду да је ово почетак лепе сарадње. Она је истакла да су фестивал подржали надлежни у Чикагу и Илиноису, као и српски конзулат у Чикагу, амбасада у Вашингтону, а имао је и добар пласман у медијима.

Заменик директора владине Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Александар Влајковић најавио је план да се током године организује десетак таквих фестивала у свету, уз помоћ наше дијаспоре.

Циљ је да се промовишу и српски филм и Србија као земља, као и да се омогуће директни контакти наших и страних филмских аутора и продуцената, рекао је он и додао да ће Канцеларија за дијаспору пријавити овај пројекат на конкурс Министарства културе Србије.

Влајковић је рекао да је у плану и отварање Културног цента Србије у Чикагу, у Кући др Слободана Драшковића, у којој сада делује тамошње српско удружење.

Станић је изјавио да је то велико и лепо здање, које има и позоришну сцену, те да он већ спрема једну представу коју би тамо извео.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије