Светска премијера филма Мине Ђукић на Санденсу

Дугометражни играни филм "Непослушни" младе српске редитељке и сценаристкиње Мине Ђукић имаће светску премијеру у такмичарском програму Санденса, највећег фестивала независног филма у САД.

Вечерашње приказивање ће бити прва од пет најављених пројекција овог дебитантског филма на престижном фестивалу који је основао славни глумац и редитељ Роберт Редфорд.

"Непослушни" су уврштени у селекцију светске драме међу укупно 12 остварења "долазећих филмских талената који нуде свеже перспективе и инвентивне стилове", како се наводи на сајту фестивала.

Санденс има још три такмичарске селекције - за америчку драму, светски документарац и амерички документарац. Фестивал је отворен 16. јануара, а проглашење одлука жирија очекује се 25. јануара.

Ђукићева је уочи пута у Америку изјавила Танјугу да је срећна што је њен филм препознао фестивал који афирмише баш онај облик бављења филмом који њу занима, а то је "истраживачки, базиран на дељењу енергије љубави са осталим члановима екипе, више интиман и личан, заснован више на жељи за искуством него за производњом".

Филм "Непослушни" се, како је рекла, бави проблемом позног одрастања, "ситуацијом у којој знаш да је нужно сазревање и неки известан пут, али ниси сигуран да је тај пут баш оно што желиш и питаш се да ли је то нешто што су ти други наметнули или је то твој избор".
Филм је у целини сниман на територији Војводине, у родном крају ауторке. Главне улоге играју Хана Селимовић и Младен Совиљ.

Европска премијера већ је најављена на фестивалу у Ротердаму, следе Гетеборг и Истанбул у фебруару а српска публика ће га видети на пролеће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара