Решавати питање избеглих и прогнаних

Коалиција удружења избеглица затражила је данас сазивање посебне седнице Скупштине Србије на којој би се расправљало о проблемима избеглих и прогнаних Срба и Срба повратника у Хрватској и БиХ и усвојила Резолуција о поштовању њихових људских права.

Како се наводи у саопштењу које је потписао председник Коалиције Миодраг Линта, од Владе Србије тражи се да покрене стални дијалог са Владом Хрватске и Саветом министара БиХ о решавању отворених питања.

Реч је, како се наводи, о проблемима несталих лица и ратних злочина, као и о питањима отете имовине и стечених права, накнади штете за уништену, оштећену и несталу имовину, оццувању националног и културног идентитета Срба у Хрватској и Федерацији БиХ, економском развоју српских крајева у Хрватској и Федерацији БиХ.

У саопштењу поводом "наставка антисрпских инцидената" у Хрватској почетком ове године Линта је оценио да то "показује да у Хрватској нема стварне воље да се пошштују Устав и закони" и да се "процесуирају сви они појединци и групе који шире говор мржње, насиља и незаконитости".

"Хрватско друштво, осим часних изузетака, није спремно да јавно осуди антићириличну и антиспрску кампању у Хрватској. Ту, пре свега, мислимо да Католичку цркву, Хрватску академију наука и уметности, Хрватско друштво књижевника, Матицу хрватску", навео је Линта у саопштењу и додао да ћутање ЕУ "додатно охрабрује антисрпско деловање".

У саопштењу се наводи да се у Хрватској од почетка године десило више антисрпских инцидената, укључујући скрнављење православног гробље у Чепину код Осијека, скидање и уништавање двојезичних табли у Вуковару и Пули и урезивање слова У на возилу београдских таблица у Сплиту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара